22 februari, 2010

Nordkap på utflyktstoppen – Hurtigruten tog 50 000 gäster till 71 grader nord

Nordkap tronar överst bland Hurtigrutens 40 utflykter. År 2009 tog Hurtigruten sammanlagt 49 483 gäster till 71 grader nord och Fastlandseuropas nordligaste punkt. Nordkapsklippan reser sig 308 branta meter över Barents hav längst i norr och har alltid varit ett viktigt landmärke för sjöfarare och en attraktion för människor från hela världen. Den italienska prästen Francesco Negri tros vara den första turist som besökte Nordkap, år 1664. Sedan dess har strömmen av gäster bara ökat.

Det bekräftas av Hurtigrutens utflyktsstatistik för 2009. Två av bolagets 40 utflykter innefattar Nordkap, och sammanlagt valde uppemot 50 000 gäster den överväldigande upplevelsen som en av sina höjdpunkter på resan mellan Bergen och Kirkenes. Att stå på platån och låta blicken vandra över horisonten ger känslan av att ha nått världens ände. Från den 13 maj till den 29 juli färgas samma horisont av midnattssolen och ger obeskrivliga och oförglömliga minnen.

– Nordkap är uppenbarligen en höjdpunkt på resan och en drivkraft för många av våra gäster. Det förstår alla som har stått på platån och upplevt den överväldigande känslan. Det är helt unikt, säger produktschef Kirsten Schultz.

De senaste åren har Hurtigruten gjort en enorm insats för att knyta till sig leverantörer av spännande utflykter av hög kvalitet längs kusten. År 2009 sålde man närmare 230 000 utflyktsbiljetter och topp tre er; Nordkap, Ishavskatedralen i Tromsö och Midnattskonsert i Tromsö (se 10-i-topplistan i bifogat dokument).

– Listan visar våra ”bästsäljare”, men har ändå sina begränsningar när det gäller att visa popularitet. Många av våra utflykter är begränsade vad gäller antal möjliga deltagare och kommer därmed aldrig att kunna nå ända upp. Det gäller speciellt de mer aktiva utflykterna som hundkörning, havsörnsafari och havssafari till Saltstraumen, säger produktschef Kirsten Schultz.

Hurtigruten har omkring 40 olika utflykter fördelade på sträckan Bergen–Kirkenes. Utflykter som alla berättar nära historier om norsk kultur, natur och historia. 2010 kan bjuda på nya spännande aktiviteter med Hurtigruten.

– Vi arbetar bland annat med en spännande stadsvandring i Norges första huvudstad – vikingastaden Trondheim – och en vintertur till Atlanterhavsparken, det fascinerande akvariet i Ålesund. Förhoppningsvis får vi båda på plats i år, säger Schultz.

Med erfarenhet av sjöfart i norska farvatten sedan 1893 är Hurtigruten det bästa sättet att uppleva Norge både på sommaren och vintern. Vi tar gästerna nära kustpärlorna och erbjuder en kontinuerlig panoramautsikt i en mysig och informell atmosfär.

www.hurtigruten.no