17 februari, 2010

Nya temaresor från Hurtigruten

Den norska kryssningslinjen Hurtigruten presenterar en rad nya temaresor. Bland resorna finns möjlighet att göra ett besök i polarforskarnas värld eller fira den norska nationaldagen i Norge bland norrmän.

Som inget annat folk präglade vikingarna sin tid som äventyrslystna upptäcktsresande, infallsrika hantverkare och smarta handelsmän. Men vilka var egentligen dessa fruktade män från Norden och hur levde de? Var vikingarna verkligen bara blodtörstiga barbarer som brände ner och förstörde Europas kulturcentra? Hurtigruten tar dig med på ett besök i vikingarnas tidsålder.
(Bergen-Kirkenes, 2 avgångar i april 2010)

Norska traditioner
Lika mångfacetterat som det imponerande landskapet är, lika levande har norrmännen bevarat sina traditioner fram tills idag. Lyssna på samernas jojksång eller ta själv en svängom till folkmusiken! Vi arrangerar seminarier ombord och bjuder in till traditionellt instrumentbygge eller hantverk.
(Bergen-Kirkenes, april och september 2010)

Gör en musikalisk resa med Edvard Grieg
Slappna av till de underbara tonerna av Edvard Grieg ombord och se det gåtfulla norska landskapet glida förbi utanför. Med ombord finns Grieg-specialisten Eilif B. Løtveit och pianisten Rune Alvar.
(Bergen-Kirkenes/Kirkenes-Bergen, 2 avgångar i oktober 2010)

Hurra för syttende maj!
Flaggorna är hissade, folkdräkterna strukna och barnen är redo för 17-majtåget. Norges självständighet firas med en stor fest i hela landet – delta i firandet och lär dig mer om historian kring 17 maj.
(Bergen-Kirkenes-Bergen, sex avgångar i maj)

I de stora polarforskarnas fotspår
Andas lite polarluft och följ historian kring de mest betydande polarforskarna som Amundsen och Nansen. Hur klarade sig dessa män på isen under flera månader, hur skyddade de sig mot kylan och vilka lärdomar har vi vunnit på denna polarforskning? Föredrag av Arne Kertelhein.
(Bergen-Kirkenes, två avgångar i oktober 2010)

Studera fågellivet under resan
Har du hört talas om en tretåad mås eller suttit och tittat på en havsörn som jagar byten? Miljoner arktiska fåglar återvänder på våren till den norska kusten – ett perfekt tillfälle för fågelskådning. Med professionell handledning beskådar hobbyornitologer många olika fågelarter och gör exkursioner till fåglarnas värld (Bergen-Kirkenes-Bergen, maj)

Med ombord finns experter som delar med sig av sina erfarenheter och kunskaper genom att hålla föredrag, visa dokumentärfilmer eller arrangera seminarier kring Norges historia, natur och kultur.

www.hurtigruten.com