Havets Hus västerhavslevande växter och djur har i år fått sällskap av en utställning om havsmonster. Verkliga och mytiska havsmonster, finns trovärdigt återgivna i modeller och bilder. Inviger årets utställning gör barnens favorit – Julia Messelt.
Havet har alltid eggat människors fantasi. Det till synes oändliga blå vattnet med de stora oåtkomliga djupen där vad som helst kan gömma sig är allt som krävs för att skrönor och myter ska uppstå. Kraken, midgårdsormen, sirener och havsgalten är alla mytiska havsmonster från olika delar av världen.
Till och med Gullmarsfjorden har sin egen myt – Sjöormen i Gullmarn. Gemensamt är att de flesta myter har ett uns av sanning i sig. Myten om kraken kommer antagligen från sjöfarare som stött på jättebläckfiskar ute till havs, medan de som mumlar om sirener nog har sett sjökor. De kallas till och med sirendjur. Myter om havsormar brukar förklaras med simmande tumlare. När de simmar i grupp blir det ett böljande mönster, inte helt olik hur en lång jätteorm skulle se ut om den simmade vid ytan.
Finns det verkliga havsmonster?
Havsmonster har funnits nästan lika länge som det funnits djur på jorden, men de har sett olika ut från tid till annan. Havets Hus visar exempel på de som finns idag, de som har funnits och hur man förr trodde att de såg ut. Utställningen pågår mellan 13 februari – 7 november 2010.
Invigning
Lördagen den 13 februari kl 14.30 inviger Julia Messelt utställningen. Hon leder barnprogrammen på måndagarna och är van att ställa kluriga frågor, något som Havets Hus marinbiolog Emma Nohrén kommer att få erfara. Julia stannar kvar efter invigningen så att alla barn får chansen att träffa henne. Havets Hus håller med anledning av invigningen extra öppet till kl 17.00 (entrén stänger 16.30).
Sportlovsaktiviteter
Under v 7-8 (13/2-28/2) finns ett sportlovsprogram på Havets Hus. Guidningar varvas med filmer och alla barn får möjlighet att skapa sitt eget havsmonster av lera, att ta med eller ställa ut på Havets Hus
Mer information finns på www.havetshus.se