25 januari, 2010

Abu Dhabi vill växa med marinindustrin

Abu Dhabi och landets grannar är ett av världens starkaste områden för försäljning av megayachter. En stor andel av dessa ytterst luxuösa båtar ägs av araber, som väljer att ha sina yachter på varma breddgrader. En utbyggnad av marinaindustrin ingår i Abu Dhabis satsningar för att ytterligare öka farten på landets turism.

En uteveckling av landets marinor är en central del för att forma Abu Dhabis framtid som turistnation. En del av detta är Abu Dhabi Yacht Show, som i år hålls för andra gången.

– Abu Dhabi är fast bestämt för att marina- och yachtindustrin ska vara en stark tillväxtfaktor för att bredda vår turism, säger Sheikh Sultan Bin Tahnoon Al Nahyan, ordförande i Abu Dhabi Tourism Authority (ADTA) inför den andra upplagan av Abu Dhabi Yacht Show (ADYS), som hålls kommande månad.

ADTA är redan Mellanösterns ledande mässa för större yachter. Den fokuserar på lyxiga super- och megayachter (de senare är yachter över 80 m längd).

Planerna för Abu Dhabis utveckling till år 2030 omfattar bland annat en utbyggnad till 45 marinor i olika storlek. Vid bryggorna hoppas landets turismansvariga att det ska finnas cirka 10 000 båtar vid den tidpunkten. Nu har landet cirka 1 600 förtöjningsplatser vid sex marinor.

Abu Dhabi har goda förutsättningar för att växa inom marin verksamhet. Landet har 400 km kustlinje, över 200 öar och ett rikt marint liv.

De förstklassiga marina faciliteterna vid Yas Island byggdes upp inför Formel 1™Etihad Airways Abu Dhabi Grand Prix” och det negererade i sig ytterligare intresse för marina satsningar. När båtmässan hålls i mars komemr den att vara lokaliserad till Yas Marina.

På förra årets mässa i samma område visades yachter med ett sammanlagt värde på över 100 miljoner US Dollar.

Länk: www.abudhabiyachtshow.com