25 januari, 2010

Premiär för FinnFlyer42 till sommaren

Finn Yachts Ltd i Jakobstad följer upp succén FinnFlyer 36 (årets båt i Finland som tog silver i den finska ORCi rankingen 2009). Båtmodellen FinnFlyer 42 har premiär till sommaren 2010. FinnFlyer 42 kan bli en av de snabbaste 42-fotarna. Båten är konstruerad att mäta bra i IRC och ORCi. De första båtarna är sålda och under produktion.

Finn Yachts Ltd har en ökad efterfrågan på lätta, välbyggda, exklusiva båtar där kunden står i centrum. Finn Yachts Ltd har Det Norske Veritas som certifierare det ger en garanti att alla båtar uppfyller de högsta kraven i konstruktion.

Finn Flyer 42 kommer i två versioner Club och CR. Club versionen är en regatta version för den som vill tävla på högsta nivå. Tack vara byggmetoden har du full cruising inredning till samma vikt som motsvarande tävlingsbåt. Den passar utmärkt för bekväm cruising. CR versionen är för den som vill ha en snabb kustkryssare och som framförallt semesterseglar och ibland klubbkappseglar men vill vara snabbast på havet.

Finn Yachts Ltd har utvecklat en unik tillverkningsteknik kallad ACCY, Advanced Composite Construction Yachts, för tillverkning av båtar i mindre serier. Båtarna är konstruerade med en avancerad kompositteknik som ger lätta, starka och snabba segelbåtar. FinnFlyer båtarna är ca 1-2 ton lättare än marknadens Performance Cruisers trots en mycket hög ballastprocent. Ca 43 % av FF 42:ans vikt finns i kölen.

ACCY-tekniken möjliggör tillverkningen av en optimal Performance Cruiser med seglingsprestanda som en Racer med boendekomfort och träkänsla som en Cruiser. ACCY-tekniken erbjuder dessutom byggnadstekniken helt styrenfri miljö.

Konstruktion i avancerad kompositteknik:
Skrov & däck i vakuuminjicerad vinylester med riktad E-glas/ kevlar samt divinycell som distansmaterial, riktad kolfiber i bottenstockar och röstjärn. Polyuretan målat skrov som standard för bästa kvalitet på finish, hållbarhet och lägsta vikt, roder samt hjärtstock i kolfiber (vikt 17 kg). Alla skott, dörrar, durkar, skåp samt inredning är laminerade GRP med divinycell som kärna, beklädda med teak- eller ljus ek faner.

Design och exteriör:
FinnFlyer® 42 är designad med moderna linjer i skrov för bästa kompromisslösa prestanda, som även fungerar bra under IRC och ORC international. Båten har en stor vid sittbrunn med 2 rattar för bästa styrkänsla valbar nedsänkt Racingratt på 160 cm i diameter. De flesta trimfunktioner är nedsänkta i kanaler i däck, med nedsänkta luckor bl.a. kommer båten som standard med 6 vinchar och tyskt storskotssystem. Sittbrunnen fungerar även bra för Cruising för upp till 8 personer. Standardmast, med konad topp och dubbla spridare, stående rigg i rodd, som tillval finns uppgradering till Seldén kolfibermast. Kölen i syrafast stål med blybulb ger lägsta möjliga tyngdpunkt och hög stabilitet som gör att båten även passar bra för segling med en mindre besättning.

Interiör:
Modern (ljus ek) eller Classic (teak)
Traditionell layout med 3 kabiner, salong och pentry samt toalett vid nedgången. 2 längsgående soffor i salongen Club variant, (valbart 2 toaletter med U-soffa) samt förpik med garderober. Denna layout erbjuder upp till 8 personer kojplatser ombord.

FinnFlyer 42 kommer i två olika konfigurationer, CR och Club.
1. FinnFlyer® 42 CR är en performance cruiser med kvaliteter för den som älskar att segla fort och bekvämt i skärgården och till havs. Båten fungerar bra för den som vill segla i ett antal tävlingar per säsong där den kan mäta sig med de snabbaste i sin storlek.

Kännetecknande för denna är:
Köl på 2.15m, (finns även med 2,00m som tillval) som tillval finns Sprayhood med skyddande flik, instrumentkonsol på rufftak mm.

2. FinnFlyer® 42 Club är Club racern med full semesterinredning. Den erbjuder kappseglaren snabbaste prestanda med ett ombonat inre.

Kännetecknande för denna är:
T-köl på 2,50m, Öppen akter.

Teknisk data:
Längd 12,70m, bredd 3,80m, Djup CR 2,15m Club 2,50m
Deplacement Club 6,7 ton, CR 6,9 ton.
Segelyta: stor 58m2, 107 % Fock 47m 2, Spinnaker 175 m2
Motor: Yanmar 39 hk med segelbåtsdrev samt 2-bladig folding.
Ocean klass A, CE märkt, DNV certifierad.

Om Konstruktören
Karl-Johan ”Kamu” Stråhlmann är Finlands hetaste båtkonstruktör. Kamu är diplomingenjör och utbildad båtkonstruktör, han jobbar med moderna datorbaserade konstruktionsverktyg och program. Kamu är djupt insatt i konstruktioner för ORCi och IRC. Hans konstruktioner är moderna snabba båtar med mycket vackra linjer. Kamu driver designfirman Stråhlmann Yacht Design och är även en flitig seglare.

Länk: www.finnyachts.fi