22 januari, 2010

ALMI Invest investerar i Golden-Cut Yachts

ALMI Invest etablerades i sju regioner under 2009. Syftet är att öka tillgången på riskkapital för företag i expansionsfaser. Nu gör ALMI Invest sin första investering i region Småland och öarna. Investeringen görs i Västervikbaserade Golden-Cut Yachts, ett företag som utvecklar och marknadsför fritidsbåtar som kombinerar trä och plast för att uppnå en mer lättunderhållen träbåt.

Investeringen sker tillsammans med Gabrielsson Invest och Västervik Invest. Investeringen uppgår totalt till 2 miljoner kr. Richard Granberg startade Golden-Cut under 2008 och har tidigare drivit bolag och projekt som han sedermera avvytrat.

Affärsidén och innovationen med kombinerat plast/träskrov presenterades av Richard Granberg första gången i SVT:s entreprenörsprogram Draknästet våren 2009. Vid det tillfället blev det inga investeringar för bolaget, men däremot de första båtbeställningarna som lade grunden för en produktionsstart. Tre av ”Drakarna” däribland Mats Gabrielsson beställde var sin båt i anslutning till inspelningen (dec. 2008) vilka levererades under sommaren 2009 (de andra Drakarna var Sven Hagströmer och Richard Båge).

Golden-Cut Yachts erbjuder en serietillverkad retro-inspirerad träbåt med underhåll och pris som en jämförbar plastbåt i liknande storlek. Bolaget har etablerat samarbete med två av de mest internationellt kända och prisvinnande svenska designerna inom båtindustrin, Bo Zolland och Håkan Södergren. Skrovet tillverkas delvis i samarbete med ett 3:e generationens träbåtsvarv i Istanbul och slutmontering sker på varvet i Västervik i samarbete med Windy Scandinavia.
Båtmodellen Golden-Cut 28 W har under 2009 skapat stort intresse bland båtfolk med sin unika tidlösa design och etablerat sig på den svenska marknaden med bl.a. ytterligare sålda båtar och en återförsäljare i Stockholm. Under Scandinavian Boatshow 2009 lanserades även ytterligare en modell (G) som finns tillgänglig from säsongen 2010.

”Det här är ett utmärkt exempel på ALMI Invests verksamhet. En investering i ett företag med stor tillväxtpotential ledd av en driven entreprenör, och där ALMI Invest investerar tillsammans med privata riskkapitalbolag” säger Tarja zu dem Berge, vd ALMI Invest Småland och Öarna.

”Det var ett hårt arbete att få allt på plats och komma igång på så kort tid. Men det har givit resultat och vi har fått överväldigande positiv feedback från de första kunderna och marknaden. Att Mats som från början var kund nu vill investera känns som ett gott betyg. Genom investeringen så kan vi nu på allvar gå in i nästa fas och utveckla verksamheten vidare” säger Richard Granberg, vd Golden-Cut Yachts

För mer information:
Tarja zu dem Berge vd ALMI Invest, tel 0709-185896.
Richard Granberg, vd Golden-Cut Yacht 0708-30 65 50
Lars Mårdbrant, kommunikationsdirektör ALMI Företagspartner, tel 070-314 34 34.

Mer information och högupplösta bilder finns på www.golden-cut.se

Om Gabrielsson Invest AB
Sedan slutet av 80-talet driver Mats Gabrielsson investmentföretaget Gabrielsson Invest AB (GIAB) och BOIAB (Borås Invest AB), totalt riskkapital på över en miljard kronor. : www.giab.se

Om Västervik Invest AB
Västervik är ett såddkapitalbolag som investerar i främst i företag och idéer som har anknytning till Västerviks kommun. www.vastervikinvest.se

Om ALMI Invest
ALMI Invest erbjuder riskkapital genom regionala riskkapitalbolag. Investeringar ska ske i företag som kommit igenom etableringsfasen och står inför en expansion. Genom att överbrygga marknadsgapet på finansmarknaden bidrar ALMI Invest till regional och nationell tillväxt. Syftet är att i samarbete med kommersiella aktörer utveckla, förstärka och skapa värdetillväxt i företagen.

Länk: www.almiinvest.se