21 januari, 2010

Stockholmsmässan expanderar med större utställningsyta

Vid årsskiftet stod Stockholmsmässans senaste utbyggnad klar. Med 10 000 nya kvadratmeter utställningsyta kan företaget göra befintliga mässor större, parallellförlägga arrangemang och attrahera nya kunder. Den nya hallen har varit efterlängtad.

Bistert kallt i Sverige och bedömarna är oense om botten på lågkonjunkturen är nådd. Men på Stockholmsmässan råder vårkänslor. Vd Patric Sjöberg har just öppnat dörren till en helt ny utställningshall, som i ett slag ökar mässans kapacitet med närmare 20 procent.
– Självklart påverkas vi av konjunkturen, men de flesta stora arrangemang bokas in flera år i förväg. Även om ett enskilt event kan bli lite mindre ett år så är ändå den underliggande trenden att framför allt kongresserna blir fler och större. Möten mellan människor är så viktiga,
det märker vi på efterfrågan från både svenska och internationella kunder.
– Vi har flera egna mässor som tidigare tagit hela anläggningen i anspråk. Nu har vi lättare att erbjuda plats till kunder vi tidigare fick tacka nej till. Vi har också möjlighet att köra flera mässor med närliggande teman samtidigt, något som vi vet att besökarna uppskattar. Båtentusiasterna passar på att gå på Vildmarksmässan när de ändå är här och vice versa, säger Patric Sjöberg.
Förutom detta kan Stockholmsmässan nu i större utsträckning hyra ut till externa mässarrangörer. Större ytor och nya restaurangstråk i kombination med anpassningsbara och flexibla lösningar ger fler möjligheter och därmed fler kunder. Stockholmsmässan var redan innan utbyggnaden Nordens största mässanläggning, och nu tillhör man det absoluta toppskiktet i norra Europa.
– Med ökad förmåga att “paketera” huset öppnar vi upp för nya mässkoncept men också för nya typer av arrangemang, som andra event och stora banketter. Vi har kapaciteten, vi har effektiviteten och vi har förstklassig kompetens i att hantera allt från mat, logi och resor till själva mässdeltagandet. Vi står väl rustade inför framtiden, säger Patric Sjöberg.

Fakta utbyggnaden
* Arkitekt: Alessandro Ripellino, Rosenbergs arkitekter
* Byggfirma: Värmdö Bygg
* Utställningsyta: 10 000 kvadratmeter
* Plan 1: 11 500 kvadratmeter
* Plan 0 (garage, teknik mm): 12 800 kvadratmeter
* Antal plåtar i flätverkets fasad: 1 556 st
* Antal belysningsarmaturer i fasaden: 331 st
* Antal fontäner i dammen: 71 st
* Antal liter vatten i dammen: 89 600 liter
* Sammanlagd gardinlängd: 1 kilometer

Stockholmsmässan är Nordens ledande arrangör och genomför varje år ett 60-tal branschledande mässor samt ett 100-tal nationella och internationella kongresser, konferenser och evenemang. Varje år välkomnar vi 10 000 utställare, 1,5 miljoner besökare och fler än 8 000 journalister från hela världen. Allt för sjön är en av de mässor som arrangeras på Stockholmsmässan.