19 januari, 2010

Globala fiskmärkningen MSC bäst i test

Den globala miljömärkningen av fisk – Marine Stewardship Council, MSC – toppar en ny rankning för miljömärkning av fisk. Flera andra certifieringssystem för vildfångad fisk behöver bli bättre, visar rapporten som gjorts på uppdrag av Världsnaturfonden WWF.

– Det är positivt att MSC klarar den höga ribban. Nu hoppas vi att fler skärper kraven så att de bidrar till en effektiv och hållbar fiskeriförvaltning, säger Lasse Gustavsson.

Undersökningen jämför och rankar sju olika miljömärkningssystem för vildfångad fisk. Bland annat bedöms hur pass effektiva miljömärkningarnas kriterier är på vägen mot friskare hav och hållbara fiskbestånd. Högst på listan hamnar MSC som klarar 95 procent av de ställda kraven i rapporten ”Assessment of On-Pack, Wild-Capture Seafood Sustainability Certification Programmes and Seafood Ecolabels”.Den har tagits fram av Accenture Development Partnerships (ADP) på uppdrag av WWF.

Jämfört med MSC får fiskcertifieringar som Naturland, Friends of the Sea och KRAV mycket lägre betyg. De lever upp till mellan 26 – 65 procent av kraven. Det beror bland annat på bristande kriterier för hur de ska nå ett hållbart fiske och välmående havsekosystem. Också brister i transparens och information ger låga omdömen.

Rankningen bedömer bästa tillgängliga metoder – “best practice” – när det gäller miljömärkning av vildfångad fisk. Den grundar sig bland annat på FN-organet FAOs krav och standarder från 2005 (International Social and Environmental Accreditation and Labelling Alliance, ISEAL) samt på WWFs ramverk för ekosystembaserad havfiskeförvaltning.

– De tio senaste åren har certifieringen av fisk ökat starkt och många miljömärkta fiskprodukter har sett dagens ljus. Det är en signal om att både konsumenter och fiskproducenter ställer krav på ett mer hållbart fiske, säger Inger Näslund, fiskexpert på WWF.

Med ett växande antal miljömärkningar med olika kriterier ökar också risken för förvirring. Förtroendet kan då minska hos inköpare och konsumenter.

– Vi hoppas att granskningen lyfter fram oklarheter och bidrar till att förbättra märkningen. Då är den till nytta för både producenter och konsumenter, avslutar Inger Näslund.

Fakta:
Läs den fullständiga rapporten på:
http://www.panda.org/what_we_do/how_we_work/conservation/marine/publications/

Resultatet av rankningen:
Namn på certifiering Resultat i procent (högsta betyg 100 procent)

MSC (global märkning, bas i London) 95,63 procent
Naturland (tysk märkning) 64,56 procent
Friends of the Sea (italiensk märkning) 55,83 procent
KRAV (svensk märkning) 50,00 procent
AIDCP (amerikansk märkning) 48,06 procent
Marine Eco-label Japan (MEL Japan) 40,29 procent
(japansk märkning)
Southern Rocklobster 26,70 procent
(australiensisk märkning)