12 januari, 2010

Fler möjligheter med smarta tillbehör från Volvo Penta

Med Volvo Pentas IPS-system får kunden tillgång till flera smarta tillbehör som gör båtlivet enklare, säkrare och miljövänligare.

Volvo Pentas elektroniska plattform, EVC (Electronic Vessel Control) ) är ett CAN-bussbaserat nätverk som integrerar motor, transmission och reglage med instrument och displayer samt smarta funktioner ombord på båten – exempelvis färddator och manövrering med joystick.

Med hjälp av den elektroniska plattformen kan Volvo Penta erbjuda båtägaren olika former av tillbehörspaket som förenklar livet ombord.

Ett av dessa tillbehör är den fantastiska joysticken som blivit en av senare års mest uppskattade produkter i båtvärlden. Joysticken är dröm för alla som oroar sig för att lägga till med båten i trånga hamnar. Med hjälp av joysticken blir det hur enkelt som helst att manövrera båten – även i situationer som annars brukar upplevas stressande. Det finns möjlighet att installera upp till fyra joystickar ombord, vilket ytterligare förenklar manövreringen av båten.

Nästa stora tillbehörssuccé från Volvo Penta är Dynamic Positioning System, som hjälper föraren att behålla båtens nuvarande position med bara en knapptryckning. En mycket praktisk funktion exempelvis när föraren väntar vid sjömacken eller vid broöppningar. Dynamic Positioning System styrs av en speciell programvara integrerad i Volvo Pentas elektroniska plattform. En antenn med GPS-mottagare förser systemet med exakt positionsinformation och programvaran styr med hjälp av denna information motorernas varvtal, växellägen samt styrningen av drivenheterna.

Volvo Pentas nya 7-tums färgdisplay är ett verkligt informationscenter för båten. Displayen kan visa motordata från upp till tre motorer, ge färddatorinformation samt information från olika givare, exempelvis rodervinkel, vattentemperatur och färskvattentank. Displayen har också en videoingång. Båtägaren kan installera kamera i motorrummet, i aktern eller någon annanstans på båten. Intuitiv navigation och funktionen ”My View” gör det mycket enkelt att göra egna inställningar.

Sport fish-mode
Volvo Penta IPS har individuellt styrbara drivenheter som manövreras elektriskt. Med tillbehöret ”Sport fish mode” riktas drivenheterna maximalt utåt. När föraren kör ena motorn fram och andra back blir vridkraften mångdubbelt större än om propellrarna riktas bakåt. Föraren kan manövrera och svänga en båt på över 40 fot och 10 ton som om den vore en liten jolle

Lågfartsfunktionen
Lågfartsfunktionen är en slirkoppling som halverar båtens fart vid tomgång, från cirka sex knop till tre knop. Funktionen är helt integrerad i de vanliga reglagen, föraren behöver inte använda några extra reglage eller knappar för att kunna köra båten riktigt sakta. Lågfartsfunktionen är standard på de större versionerna av IPS-programmet.