14 december, 2009

KBV 002 nu i svensk ägo

Från och med 10 december är KBV 002 TRITON i svensk ägo. Detta sedan Damen Shipyards i Galati i Rumänien överlämnat fartyget till Kustbevakningen. Besättningen som ska ta hem KBV 002 TRITON till Sverige är ombord på fartyget som avgår från Galati på söndag morgon den 13 december för att gå mot Valetta på Malta. Hit beräknas man komma runt den 18 december.

Efter att ha firat jul och nyår på Malta går turen vidare mot Sverige den femte januari. Beräknad ankomst till Visby blir den 19 januari.

KBV 002 TRITON är ett systerfartyg till KBV 001 POSEIDON. Fartyget är namngivet efter en gregisk havsgud som var son till Poseidon (KBV 001) och Amfitrite (KBV 003). Han hade en mans överkropp på en fiskliknande underkropp. Tritons attribut var en snäcka, i vilken han blåste för att röra upp eller lugna vågorna.

Fakta
KBV 002 TRITON byggs liksom KBV 001 POSEIDON och KBV 003 AMFITRITE av Damen Shipyards, en varvskoncern med varv i Nederländerna, Rumänien, Kina och Kuba. De äger även Cityvarvet i Göteborg. Konstruktionen av fartygen har skett hos dotterbolaget Damen Schelde Naval Shipbuilding i Vlissingen, Nederländerna. Själva byggnationen sker på varvet Damen Galati i Rumänien, som ligger vid Donau cirka 16 landmil upp från Svarta Havet.

Länk: www.kustbevakningen.se