27 november, 2009

Första superyachten som drivs via solceller

Nu är snart världens första superyacht som drivs med kraft från solceller färdigbyggd. Det är ett varv i Tyskland som tar fram denna jättebåt på 30 m längd och 15 m bredd. Tyskarna ligger längst fram i världen med arbetet att ta fram fungerande solceller. Därför passar det här bygget perfekt som ett bevis för att det går att bygga “miljövänliga” superyachts.

En hake är priset på denna båt, kallad PlanetSolar. Den kostar närmare 100 Mkr, men kommer att byggas klar till en planerad världsomsegling med start i april 2011.

Båten är byggd som en trimaran vid varvet Knierim i Kiel. Helt klart är att det blir världens första båt i sitt slag. Denna superyacht har en genomsnittlig elförbrukning för framdriften på endast 20 kW (26,8 hk) och en genomsnittlig marschfart på 8 knop.

Besättningen består av tre personer, men PalenSolar kan ta emot 200 personer på sina stora ytor.

Solpanelerna täcker totalt 508 kvm ombord. Den totala effekten som kan tas emot med solceller uppges till 120 kW. Batterierna som ska klara av att hushålla med den uppladdade strömmen är på enorma 1,3 megawatt och sitter i sidoskroven.

PlanetSolar ska på olika platser i Europa i vår. På den tilltänkta världsomseglingen ska PlanetSolar korsa Atlanten, Panamakanalen, Stilla Havet och Indiska Oceanen. Hon ska också lägga till för PR i ett antal stora metropoler som till exempel New York och HongKong. Trimaranen finansieras av en tysk investerare vid namn Immo Stroeher. Han planerar att använda denna superyacht som fritidsbåt efter hemkomsten.

Tekniska fakta PlanetSolar
Längd: 31,00 meter
Bredd: 15,00 meter
Vikt: 60.000 kg
Solcellspaneler: 507 m2
besättningen: 2 skeppare
Design: Lomocean Design/Neuseeland
Länk: www.planetsolar.org