24 november, 2009

Kustbevakningen deltar i insats utanför Somalias kust

Kustbevakningen har fått i uppdrag av regeringen att ställa ett av sina sjöövervakningsflygplan med personal till förfogande för EU:s marina insats Atalanta utanför Somalias kust. Kustbevakningens deltagande inleds under första halvåret 2010 och ska pågå under högst fyra månader.

– Det är glädjande att Kustbevakningen har kompetens och teknik för att bidra till säkra mattransporter, säger Kustbevakningens gd Judith Melin, som också ser värdet av att Kustbevakningen härigenom får ytterligare erfarenhet av arbete i internationella sammanhang.

Operation Atalanta är den första marina EU-gemensamma insatsen i EU:s historia och ska förhindra piratattacker mot livsmedelstransporter, handelssjöfarten och stävja piratattacker i Adenviken och utanför Somalias östkust.

Kustbevakningens uppgifter i Operation Atalanta blir att upptäcka, dokumentera och rapportera brottslig verksamhet. Myndighetens flygplan tillhör världens mest avancerade och lämpliga flygplan för ändamålet. De är utrustade med toppmodern teknisk utrustning och har den räckvidd som behövs. Ett flygplan med besättning från Kustbevakningen kommer att ställas till EU:s förfogande, under EUNAVFORs ledningsorganisation. Detta kommer att ske någon gång under första halvåret 2010 och pågå under högst fyra månader. Under en sådan tidsbegränsad period är det möjligt för Kustbevakningen att också planera för en tillräcklig operativ flygverksamhet på hemmaplan.

– Nu går mina medarbetare med stöd av andra myndigheter in i en intensiv planeringsfas för att personalen på ett säkert och effektivt sätt ska kunna fullfölja uppgiften, säger Judith Melin.

Vid frågor kring Kustbevakningens planering för ett deltagande i Operation Atalanta, för flyg- och flygtekniska frågor och för säkerhetsfrågor se kontaktuppgifter till höger.