20 november, 2009

Valskådare väljer Volvo Penta

Valskådning är en unik naturupplevelse i känsliga havsmiljöer. När en ny valskådarbåt nyligen sjösattes i Nya Zeeland så skedde det efter noggrann prövning av det mest miljövänliga motoralternativet.

Intresset för naturturism ökar över hela världen. Till de snabbast växande formerna hör valskådning. Man räknar med att idag finns det omkring 10 miljoner människor i världen som varje år ägnar sig åt denna form av turism.

I Nya Zeeland är valskådning så betydelsefull att landets premiärminister, John Key, närvarade vid sjösättningen av det senaste tillskottet till landets valskådningsflotta.

Det skedde i början av november i den lilla fiskebyn Kaikoura, som är det stora centrat för valskådning i Nya Zeeland.

Det var företaget “Whale Watch Kaikoura” – som nyligen fick miljöpris för sitt sätt att bedriva naturturism – som sjösatte en ny 18 meters katamaran utrustad med två stycken Volvo Penta D16-750 hk med vattenjetaggregat.

Med Volvo Pentas högteknologiska dieselmotorer minimeras båtarnas påverkan på havsmiljön samtidigt som de cirka 50 passagerarna erbjuds hög ombordkomfort. Vid toppfart kan båten gå i cirka 35 knop.

Motorerna är levererade av Volpower NZ Ltd – Volvo Pentas importör i Nya Zeeland.

Tekniska data:
Ägare: Whale Watch Kaikoura Ltd
Designer: Nic de Waal
Varv: Q-West Boat Builders
Motorer : 2 x Volvo Penta D16-750 hp rating 2 motorer
Aggregat: Hamilton Jet HJ403 x 2
LOA: 17.9 m
WLL: 15.4 m
Bredd: 6.4 m
Djupgående: 0.75m
Displacement: 25.8 ton (full tank)
Material: Marine grade aluminium
Bränsle tank: 2000 l
Passagerare: 48 plus 4 besättning