18 november, 2009

FLIR Systems årets tillbehör i Amsterdam

Värmekameratillverkaren FLIR Systems vann den mycket prestigefyllda utmärkelsen DAME Award vid den internationella båttillbehörsmässan METS, som pågår i Amsterdam. Samtidigt lanserar den svenska generalagenten, Marinplus AB, två nya kameror för marint bruk från FLIR Systems.

FLIR M-serien är ett nytt högkvalitativt multisensorsystem för professionellt marint bruk. Den består av en värmekamera och en lågluxkamera inbyggd i en kompakt enhet. Den nya värmekameradelen ger upp till fyra gånger högre upplösning än tidigare system vilket ger kristallklara och tydliga bilder även i totalt mörker. Lågluxkameran ger en vanlig svartvit videobild som kan användas under såväl dagtid som skymning.

FLIR M-serien väger 4 kg och är bara 18 cm i diameter och 28 cm hög. Den kan monteras hängande eller stående och kan panorera 360° och tilta +/- 90°. Det gör att det går att montera den på valfri plats på ett fartyg. Om den används för att se bakåt går det att spegelvända bilden precis som en backspegel.

M-serien finns i två versioner:

• M-320L är bestyckad med en Vanadium Oxid Microbolometer värmekameradetektor med 35 mm lins och 320 x 240 pixlar. Betraktningsvinkeln är 20°.

• M-626L är bestyckad med en Vanadium Oxid Microbolometer värmekameradetektor med 35 mm lins och 640 x 480 pixlar. Betraktningsvinkeln är 26°.

• Bägge versioner har en lågluxkamera som fungerar ned till 100 µLux.

M-serien är extremt ruggad och kan användas i -25°C till +55°C. De är vattentäta (IP66), uppfyller MIL-Std-810E, klarar 100 knops vind och har en inbyggd defroster i linsen som säkrar användning även vid svår isbildning. M-serien levereras med en manöverpanel som kontrollerar alla funktioner. Flera manöverpaneler kan anslutas, en manöverpanel kan kontrollera flera kameror och det går även att styra kameran med en dator i ett nätverk.

FLIR M-serien är mycket lämplig för navigation, säkerhet, övervakning, man-överbord-situationer eller för att undvika pirater och har mycket lång räckvidd:

• M-626L upptäcker en människa i vattnet på ca 740 meter och en liten båt på ca 2 km avstånd.

• M-320L upptäcker en människa i vattnet på ca 560 meter och en liten båt på ca 1.6 km avstånd.

”FLIR M-serien är en kamera med prestanda som tidigare varit förbehållet militära applikationer. Nu går det att få en extremt tydlig bild av omgivningen oavsett ljus- eller väderförhållanden. Det blir helt enkelt säkrare till sjöss”, säger Christer Ullskog på Marinplus AB.

Priser
M-320L kostar 119 920 kr exkl moms.
M-626L kostar 159 920 kr exkl moms.
I samband med lanseringen i dag har FLIR M-626L vunnit det prestigefyllda priset METS Dame Awards.

FLIR HM-serien är en ny bärbar, vattentät och flytande värmekamera som kan användas av navigatörer, säkerhets- eller räddningspersonal på alla sorts fartyg och situationer. Den är lätt att ta med och perfekt för att övervaka eller söka efter något. Den ser lika bra på natten som på dagen och hittar det du söker snabbt! Till skillnad mot en ljusförstärkare fungerar HM-serien både på natten och på dagen oavsett ljusförhållandet och blir inte heller bländad av t.ex. en strålkastare eftersom den bara mäter temperaturskillnader. Kameran väger bara 660 gram och med uppladdade AA-batterier fås mer än 5 timmars driftstid och 15 dagars standbytid. Kameran är mycket enkel att använda ergonomiska och tydliga knappar på ovansidan.

HM-serien är helt vattentät enligt IP67, flyter i vatten, klarar ett fall från 1 meters höjd. Den finns i två modeller:
• HM-224 har 240 x 180 pixlar och kan användas mellan 0°C och +50°C.
• HM-324 XP+ har 320 x 240 pixlar och kan användas mellan -20°C och +60°C. Den kan även lagra bilder och video på ett SD-kort, kan föra över dessa till en pc med USB samt har en 2x digital zoom.
”FLIR HM-kameran gör det ännu säkrare till sjöss. I och med att alla kan använda kameran är den lika lämplig för en fiskebåt, patrullbåt eller på kappseglingsbåten”, säger Christer Ullskog på Marinplus AB.
Priser
HM-224 kostar 25 520 kr exkl moms.
HM-324 XP+ kostar 47 920 kr exkl moms.

Länk: www.marinplus.se