16 november, 2009

Marina läroverket i topp bland Sveriges gymnasier

Sveriges kommuner och landsting, SKL, har i ”Öppna jämförelser 2009 gymnasieskola” jämfört resultaten för gymnasieskolorna i Sveriges 290 kommuner. Överst på listan för Stor-Stockholms samtliga gymnasier finns Marina läroverket i Stocksund, en gymnasieskola med en tydlig marin profil.

Gymnasieundervisningen bedrivs delvis ombord på skolans fartyg. Under utbildningen får eleverna göra en långsegling med segelfartyget ”Älva” som just nu befinner sig på Teneriffa.

SKL:s ranking bygger på tre delar: Genomströmning (andel elever som fullföljer gymnasieutbildningen inom 3 år), Betyg (genomsnittlig betygspoäng med slutbetyg) samt Behörighet (andel elever med grundläggande behörighet till universitet och högskola). Marina läroverket toppade med högst indexpoäng i samtliga tre delar.

”Vi lyckas därför att vi har fantastiskt duktig och engagerad personal med ett personligt engagemang för eleverna. Vi är bra på att få med alla elever och få dem att känna sig sedda och hörda. Den segling som ingår i gymnasieutbildningen spelar en särskild betydelse för sammanhållningen och trivsel bland våra elever på skolan.” säger VD Kerstin Wejlid

Resultatet av rankingen betyder naturligtvis väldigt mycket för skolan och vi är mycket stolta. Det är ett kvitto på att vi lyckas och att vi gör ett bra jobb, säger rektor Per Lindberg. Skolan storlek är bra och gör det möjligt att erbjuda både trygghet och kamratskap. Skolan är ändå tillräckligt stor för att ge möjlighet till intressanta, rika och varierande upplevelser.

Vinsten av seglingarna som ingår i gymnasieutbildningen är många. Där skapas en enorm gemenskap och kunskapsinhämtning sker på ett praktiskt- och upplevelseplan. ”Som att vandra i läroboken” sa en elev om besöket på den afrikanska ögruppen Kap Verde. Eleverna är uppdelade i vaktlag och undervisning varvas med att bistå byssan med matförberedelser varvat med att stå till rors och navigera. Undervisning och samtal om upplevelser, studiebesök och utbyte med elever i olika länder pågår hela tiden ombord. Närvaron är 100% och ibland bedrivs undervisning på lördagar och söndagar. Den stora vinsten är att ha förmånen att kunna kombinera teori och praktik.

SKLs skolranking finns i sin helhet på: http://www.skl.se/jamforgymnasieskola