16 november, 2009

Bottenvikens skärgård växer och har nu 4001 öar

4001 öar av Sveriges totalt 98 372 havsöar ligger i Bottenvikens skärgård dvs i de fem kustkommunerna Skellefteå, Piteå, Luleå, Kalix och Haparanda.

Vid en översyn av antalet öar i området som är gjord av Alf Harju, www.bottenviken.se visade det sig att sättet att räkna kommunerna emellan skilde sig åt, det var ytmässigt olika definitioner på vad som är en ö. När han jämförde de olika kommunernas antal öar var det något som inte stämde.

– Jag fick en fråga om varför www.bottenviken.se hade uppgett att Piteå skärgård har 70 öar och Piteå kommun 550 öar. Vad och vem hade rätt? Spontant var mitt svar att det totala antalet 550 troligen är alla öar med holmar och skär. Men var går gränsen mellan en ö, holme och ett skär?

Alf Harju talade med Metria/Lantmäteriet, sjöfartsverket, tillväxtverket, Skärgårdsstiftelsen m.fl. om detta och alla är inne på samma definition vilket innebär att en ö, är en landmassa, omfluten av vatten, och större än 20 m². Någon definitiv beskrivning av skillnaden på en ö, ett skär eller en holme finns inte i detta sammanhang.

Enligt det gamla sättet att räkna hade tex Luleå 742 öar och nu 1312.

Med anledning av detta har Bottenvikens skärgård omvärderat uppgifterna om antalet öar i skärgården och enligt det för oss nya sättet att räkna blir det totala antalet öar i Bottenvikens skärgård 4001 st.

Fördelat på kommuner är antalet:
Haparanda skärgård: 652 öar
Kalix skärgård: 792 öar
Luleå skärgård: 1312 öar
Piteå skärgård: 550 öar
Skellefteå skärgård: 695 öar

”Bottenvikens skärgård” är ett samarbete mellan kommunerna Skellefteå, Piteå, Luleå, Kalix och Haparanda.

Länk: www.bottenvikensskargard.se

BIlden:
Vi arbetar med att utveckla Bottenvikens skärgård: från vänster Göran Wallin Luleå, Per Lenndin Piteå, Tomas Öhlund Skellefteå, Ann-Marie Andersson Kalix, Ulrika Rönnlund Skellefteå, Göran Wigren Haparanda. Foto: Bottenvikens skärgård.