13 november, 2009

Ny serie hydrauliska ventiler och kranar från Harken

Som en del introduktionen av den kompletta serien hydrauliska system har Harken nu en ny serie hydrauliska kontrollventiler och kranar med låg profil. I klassisk Harken-stil utmanades prestanda och vikt vid konstruktionen av dessa ventiler som väger hälften så mycket som konkurrenternas.

Harkens enkelverkande, dubbelverkande och fjärrmanövrerade ventiler kan användas med valfritt nytt eller befintligt hydrauliskt system. Infällda Grand Prix-versioner finns ombord TP52-båtar som Artemis och Quantum Racing, vinnare av 2008 Audi Med Cup och TP52 World Championship.

“Konstruktionen för ventiler och kranar för hydrauliska system har inte förändrats på åratal”, säger Robbie Young, chef för hydrauliska produkter. “Harkens konstruktörer började med ett tomt pappersark och använde nya material och teknologier för att göra vissa dramatiska förändringar.

Vi har inte bara reducerat vikten för dessa system med 50 procent, utan varje ventil kan dessutom begränsa kraften individuellt och klarar av den maximala arbetsbelastningen för utrustningen i varje system.”

Grand Prix-ventiler och -kranar hanterar upp till 10 000 psi medan standarddelar är utformade för upp till 5 000 psi. Enkel- och dubbelsidiga kranar har upp till 9 ventiler, var och en med en egen säkerhetsventil. Detta gör det möjligt för seglarna att individuellt begränsa kraften till maximal arbetsbelastning för utrustningen vid användning av reglagen för mast och segel. En inbyggd justerbar kontrollmekanism i varje ventil finjusterar frikopplingshastigheten.

Ventilhandtagen kan användas i alla fyra riktningar. Därför har inverterade ventiler på dubbelsidiga kranar samma öppna/stängda läge och rotationsriktning. En justerbar konisk sockel ger en säker och bra passform.

Med fjärrmanövrerade ventiler kan du släppa segelreglagen från nyckelpositioner som vid rodret eller vid skotskenan.

Ventilen kan öppnas med ett dragsnöre eller en knapp. Den kan användas som snabbfrikopplare eller ett justerbart flödesreglage kan användas till att sänka frikopplingshastigheten.

3-micronfilter för 10 000 psi tryck skyddar den hydrauliska utrustningen och minskar underhållskostnaderna.

Harken, Inc. är en av de ledande tillverkarna och distributörerna av nyskapande utrustning och tillbehör för segelbåtar. Huvudkontoret ligger i Pewaukee i Wisconsin, USA. Harkens produktion sker i USA och Italien. Företagets nätverk omfattar kontor i 48 länder. Regionkontor finns i Australien, Frankrike, Italien, Nya Zeeland, Polen, Slovenien, Sverige, Storbritannien och USA (Rhode Island, Kalifornien och Florida).

Länk: www.harken.se