Igår presenterade Eurelectric – elföretagens europeiska branschorganisation – en rapport om hur en koldioxidneutral elsektor år 2050 kan nås. Bakgrunden är en deklaration i mars i år av 60 europeiska elbolag om att skapa en koldioxidneutral elsektor år 2050.
Rapporten visar att en koldioxidneutral elsektor i kombination med större och effektivare elanvändning är nyckeln till kraftiga utsläppsminskningar i EU. Enligt rapporten kan växthusgasutsläppen i hela EU minska med 75 procent till år 2050. Alla sektorer i ekonomin ska möta ett koldioxidpris. Elen får fler användningsområden, t ex i transportsektorn och i uppvärmningssektorn, vilket dessutom ger en kraftig energieffektivisering.
Maria Sunér Fleming, Svensk Energis enhetschef för produktion kommenterar:
– Studien visar att det är möjligt att nå en i princip koldioxidneutral elproduktion till 2050 för hela EU, vilket är en ambition som hela den europeiska branschen stödjer. I Sverige har vi det ju redan idag mycket väl förspänt med 98 procent koldioxidfri elproduktion. Vårt bidrag till att vi kan nå målet är en ökad export av vår klimateffektiva el.
Enligt rapportens scenario för år 2050 består 38 procent av den europeiska elmixen av förnybar energi medan 27 procent kommer från kärnkraft. 30 procent görs i anläggningar med koldioxidavskiljning och 5 procent kommer från övrig fossil energi. Detta minskar utsläppen från elproduktionen i Europa med nästan 95 procent.
För att minskningen av utsläpp och ökad energieffektivisering ska realiseras krävs;
•ett kraftigt stöd för utsläppshandelsmarknaden
•att alla sektorer internaliserar externa kostnader till följd av växthusgasutsläppen
•stöd för en internationell klimatöverenskommelse
•att alla koldioxidneutrala tekniker kan användas; investeringar i förnybar energi, tidig realisering av koldioxidavskiljning som måste vara testad och klar för användning år 2020, nya kärnkraftverk, smarta nät och nätutbyggnad
•ökad acceptans hos allmänheten för modern energiinfrastruktur
•stöd för kraftig energieffektivisering, t ex standarder och incitament för slutkunderna
•underlättande av ökad elanvändning i transportsektorn och uppvärmningssektorn
– De slutsatser som dras kring vad som måste göras stämmer mycket väl med den svenska branschens analys, säger Maria Sunér Fleming. Rapporten visar tydligt att el är en viktig del av lösningen på klimatproblemet och att elbranschen således spelar en viktig roll.
Rapporten ska presenteras på FN:s klimatmöte i Köpenhamn i december och är den europeiska elbranschens stöd för ett framgångsrikt möte i Köpenhamn. Svensk Energi stöder fullt att en överenskommelse om minskningar av växthusgaserna globalt kan nås.