9 november, 2009

Mycket nytänkande i snabb, ny finsk båt

TG Alpha från finska TG Boats är en spännande och snabb båt som fick sin svenska premiär på Scandinavian Boat Show. Båten, som har designats av Frese Gustafsson, bjuder på mycket nytänkande och kan bli en riktig succé bland alla som kör mycket i skärgården.

De största skillnaderna mellan TG Alpha och konkurrenterna syntes mycket väl på mässan. Båtens botten har ett steg av helt annan typ än vad vi är vana vid. Frese Gustafsson har gått sin egen väg och enligt de som kört båten är resultatet en båt som både går mjukt och fint men även har goda fartprestanda.

TG Alpha är på 7,3×2,77 m och väger cirka 1 800 kg. Som de andra TG-båtarna är skrovet planerat att fungera ekonomiskt också med lite mindre motoreffekt. Båten är optimerad för 150 hk, men maxeffekten blir över 200 hk. Med 250 hk ligger topphastigheten på klart över 40 knop knop.

TG-ALFA är konstruerad och designad av Frese Gustafson (www.fresegustafson.com), son till Tage som grundade TG-båtarna. I samarbete med Jan Gustafson har båtens koncept, detaljer och komponenter finslipats. Från slutet på 1990-talet var Frese med och jobbade på TG båtarna och när de senaste modellerna byggdes skötte Frese om klassificeringen och hållfasthetsberäkningar. Även en stor del av formarna på de TG-båtar som idag är i produktion har Frese byggt. Från 2001 till 2006 satsade Frese största delen av sin tid till båtracingen (lika som sin far Tage gjorde åren 1971-1979) i offshore klassen som körs på långa banor i grovsjö. Lik sin far var det förstås egen byggd och konstruerad båt som gällde och även framgången blev lik sin fars, Tage 12 mästerskap och Frese 7 mästerskap. Bästa säsongen gjorde han 2005 genom att vinna Finska-, Nordiska- och Europamästerskapet och silver i Världsmästerskapet.

Ett stort stöd och hjälp med TG-ALFA projektet har han haft av Jan Gustafson och av ett stort team från TG:s familjeföretage som tillsammans hittat de rätta lösningarna för båten. För några år sedan skedde ett generationsskifte då Tage Gustafson gav över åt sonen Frese och halvbrodern Jan Gustafson. Den nya båten är nu den nya generationens första och av helt ny konstruktion.

Länk: www.tgboats.fi