27 oktober, 2009

Ny fullhybrid i lyxformat från Toyota

Toyota breddar nu sitt program av hybridmodeller ytterligare med den nya kompakta lyxmodellen ”Sai”, som börjar säljas i Japan i början av december. Sai är det senaste tillskottet till det växande utbudet av fullhybridmodeller från Toyota.

Den har dels en 2,3-liters bensinmotor (av Atkinsontyp) på 150 hästkrafter, dels en elmotor på 143 hästkrafter. Fullhybriddriften innebär att motorerna kan arbeta tillsammans eller var för sig. Den sammanlagda effekten när bilen drivs av båda motorerna är ca 190 hästkrafter. Trots den relativt höga motoreffekten har Sai en bränsleförbrukning på endast 4,3 liter/100 km (mätt enligt det japanska tranport¬ministeriets normer).

Lanseringen av Sai följer Toyotas ambition att under de närmaste åren introducera ett tiotal nya hybridmodeller. Toyotas mål är att år 2020 ha en hybridversion i varje modellserie.

Sai är från början konstruerad med omtanke om miljön. Förutom fullhybriddriften, som ger en mycket god energieffektivitet, är omkring 60 procent av inredningen tillverkad i ekologisk plast (som framställts av växtmaterial). Säkerhetsnivån är också hög, med bland ett mycket avancerad radarbaserad krockskyddssystem. Stor omsorg har dessutom lagts vid köregen¬skaper och komfort i toppklass.

Sai uppfyller redan nu de lagkrav som ställs i Japan från år 2015. De låga CO2-utsläppen innebär också att bilmodellen uppfyller de japanska kraven för skattelättnader och andra subventioner för miljöfordon.

Toyota räknar med att sälja 3 000 Sai-bilar i månaden på den japanska marknaden.