Den svenska statens riskkapitalbolag för fordonsindustrin, Fouriertransform, gör nu sin första investering. 60 miljoner SEK går till bolaget Powercell Sweden AB, som utvecklar, producerar och säljer bränsleceller, bränsleomvandlare och kraftaggregat.
– Vi ser mycket positivt på att få ytterligare en stark finansiell ägare till Powercell. Det gör det möjligt för oss att vara en långsiktig partner i tunga industriella utvecklingsprojekt, säger Per Wassén, ordförande i Powercell Sweden AB och investeringsansvarig på Volvo Technology Transfer.
Fouriertransforms investering sker genom en riktad nyemission, det vill säga att pengarna går rakt in i bolaget i utbyte mot nya aktier. Genom Volvo Technology Transfer kvarstår AB Volvo som den största ägaren i Powercell Sweden AB, med över 40 procent av aktierna. Övriga ägare är OCAS, Midroc New Technology och Fouriertransform.
– Vi har lärt känna företaget och människorna bakom det, och ser fram emot ett förtroendefullt samarbete. Vi är övertygande om att det här är en bra investering för branschen med stor lönsamhetspotential, säger Hans Golteus, tillförordnad VD för Fouriertransform.
Så sent som i början av juli i år gjorde storföretagen Midroc och OCAS tillsammans med Energimyndigheten och Volvo Technology Transfer en gemensam investering på 200 miljoner SEK i Powercell Sweden AB i Göteborg. En investering som skapar 100 nya arbetstillfällen i Göteborg de närmsta tre åren.
– Vi är i full färd med att bemanna företaget, och vi har fått över 1000 mycket kvalificerade sökande till våra utannonserade tjänster, säger Per Wassén, som också avslöjar var Powercell Swedens nya lokaler kommer att ligga.
– Alla resurser, från ledning, marknadsföring och försäljning till utveckling, produktion, inköp och laboratorium samlas under ett tak precis vid Älvsborgsbrons fäste på Hisingen i Göteborg. Det gör Powercell till norra Europas största bränslecellsanläggning, säger han.
En bränslecell kan liknas vid ett litet batteri som drivs med vätgas. Under en kemisk reaktion omvandlas vätgasen till el utan några andra restprodukter än vatten. För att lösa problemet med tillgång på vätgas, producerar Powercell i ett första steg vätgas från existerande bränslen, så som biobränslen och bensin eller diesel. Jämfört med vanliga diesel- eller bensindrivna el-aggregat ger Powercells produkt upphov till klart mindre utsläpp av koldioxid, och ger inga utsläpp alls av partiklar, koloxid och kväveoxider. Bränslecellerna är dessutom effektivare, mindre och tystare.
Powercell Swedens produkt har utvecklats av Volvo Technology under 15 år, och består av två patenterade delar: en bränsleomvandlare (reformer) och en bränslecell av PEM-typ – den typ som är vanligast i fordonsapplikationer. Bränsleomvandlaren kan framställa vätgas från biobränslen som etanol, DME (Dimetyleter), biogas, metanol och biodiesel, men också från vanlig diesel eller bensin.
Exempel på användningsområden är el-aggregat för hushåll, lastbilar, båtar, telemaster på avlägsna platser och elhybridfordon.
Fouriertransform AB (FTAB) är ett av den svenska staten bildat och ägt riskkapitalbolag för investeringar i företag i fordonsbranschen. FTAB har ett kommersiellt uppdrag och investeringarna ska ge marknadsmässig avkastning på sikt.
Powercell Sweden AB utvecklar och distribuerar avancerade bränslecellssystem för transportindustrin och vissa andra högteknologiska marknader. Företaget grundades 2008 som ett dotterbolag till Volvo Technology Transfer. Tekniken bakom Powercells bränsleceller har utvecklats inom Volvokoncernens bolag Volvo Technology.
Volvo Technology Transfer är ett helägt dotterbolag till AB Volvo. Volvo Technology Transfer utvecklar och stöder nya affärer som är av relevans för Volvokoncernen. En del av arbetet är att investera i företag och projekt som är av strategiskt, tekniskt och kommersiellt intresse.
Midroc New Technology, som är en del av Midroc Europe, utvecklar och investerar i framtida teknologier inom Clean Tech och BioMed. Midroc ägs av Mohammed H. Al-Amoudi som bland annat äger Preem Petroleum, Svenska Petroleum Exploration och Västra Hamnen Fonder.
OCAS är ett avancerat marknadsdrivet materialforskningscenter med bas i Belgien. OCAS investering i Powercell Sweden AB gjordes genom investeringsfonden Finindus. OCAS kommer att hjälpa Powercell Sweden med utveckling och optimering av material.
Energimyndigheten verkar inom olika samhällssektorer för att skapa villkoren för en effektiv och hållbar energianvändning och en kostnadseffektiv svensk energiförsörjning.