15 oktober, 2009

”Sveriges nationalparker” belönas med utmärkelsen Årets Pandabok

Naturfotografen och författaren Claes Grundsten mottog på onsdagen WWFs utmärkelse Årets Pandabok 2010 för praktverket ”Sveriges nationalparker”. Utmärkelsen som överlämnades av kung Carl XVI Gustaf går till årets bästa naturskildring i ord och bild.

I ”Sveriges nationalparker” låter Claes Grundsten läsaren följa med till alla Sveriges nationalparker. Läsarna tas med på en resa som spänner över en vacker och skiftande natur, från en opistad snöig fjälltopp i Sarek till landets senaste tillskott – den marina nationalparken Kosterhavet – som invigdes i september 2009.

Författarens stora friluftsintresse ledde till att han tillbringade mycket tid i naturen redan i tonåren. Claes Grundstens mångåriga dokumentation ges nu ut lagom till 100-årsjubiléet av när Sveriges första nio nationalparker bildades – och de blev också de första i Europa.

Juryns motivering lyder:
”Med stämningsfyllda bilder och sakkunniga texter tas läsaren med på en magisk resa till Sveriges samtliga nationalparker. Presentationen av olika landskapstyper och dess mångfald av djur och växter beskriver på ett lättförståeligt sätt naturens komplicerade väv av livsformer. Författaren och fotografen Claes Grundsten lyckas i detta praktverk, ’Sveriges nationalparker’, på ett lättsamt och inspirerande sätt förmedla Sveriges unika naturskatter.”

Om författaren:
Claes Grundsten, född 1949, är uppvuxen i Stockholm och idag bosatt på Ingarö i Värmdö kommun. Han ser sig själv som en porträttör av landskap och har blivit känd för sina bilder från de svenska fjällen. Under 1980-talet arbetade han på Naturvårdsverket där han publicerade sin första bok. Claes Grundsten har publicerat mer än tjugo böcker och har mottagit flera utmärkelser, bland annat utnämndes han 1996 till ”Årets naturfotograf i Sverige”. Han är universitetsutbildad naturgeograf och biolog. Sedan 1993 arbetar han heltid som frilansande fotograf.