9 oktober, 2009

Ostindiefararen Götheborg riggas av

I helgen är det dags att rigga av Ostindiefararen Götheborg. Sedan börjar förberedelserna för att vinterförvara skeppet. Samtidigt pågår planeringen för skeppets framtida resor.

Helgen den 10-11 oktober kommer hösten på allvar till Pir 4 på Eriksberg i Göteborg. Då ska Ostindiefararen Götheborg riggas av. Under helgen kommer man börja med att ta ned stänger och rår. Alla delar, förutom de undre rårna, firas ned med hjälp av mankraft. Att skeppet riggas av varje höst, då hon ligger i Sverige, är för att skydda riggen och skrovet från det svenska vinterklimatet. Men syftet är även att gå igenom riggens olika delar för att upptäcka saker som kan behöva åtgärdas, göras nytt etc.

Det är ett stort arbete att rigga av det ståtliga 1700-tals skeppet, men 50 frivilliga kommer vara med och hjälpa till.

– Intresset för att vara med och hjälpa till är otroligt stort, vi har satt en gräns på 50 personer, men säkert det dubbla har anmält sitt intresse, säger Marie-Louise Edholm som är med och leder avriggningen.

Efter avriggningen börjar andra förberedelser för skeppets vinterförvaring. Skeppet ska bland annat täckas över av en presenning. Och parallellt pågår planeringen för skeppets aktiviteter under 2010, vilket kommer att presenteras längre fram i höst. Förhoppningen är också att skeppet ska ge sig ut på en långresa år 2011.

Länk: www.soic.se