1 oktober, 2009

Fler ”gröna” fiskar på tallriken med hjälp av MSC- och Krav-märkning

Abba Seafood har lyckats bäst med att öka sitt sortiment av miljömärkta fisk- och skaldjursprodukter det senaste året, följt av Axfood. Det är resultaten av den utmaning som Världsnaturfonden WWF, Föreningen Årets Kock och Restaurangakademien lanserat till 14 fiskproducenter och dagligvarukedjor.

Abba Seafood har ökat sortimentet av MSC- och KRAV-märkta produkter artonfalt från och med våren 2008 och samtidigt tagit bort de rödmarkerade arterna i WWFs Fiskguide (2008 års upplaga). Axfood har fördubblat sitt miljömärkta sortiment. Findus, som var först ut på svensk marknad med den globala MSC-märkningen år 2003, har också satsat kraftigt på ett uthålligt fiske – trots att rödmärkta arter fortfarande finns i deras sortiment.

Den intensiva debatten om torsken och flera andra utsatta rovfiskar, som den blåfenade tonfisken, har bidragit till ett ökat intresse för att spåra fisken från hav till tallrik. Kravet på ett etiskt och hållbart fiske växer i alla led. I Tyskland, England och Holland finns redan ett stort utbud av MSC-certifierad fisk på marknaden. På den nordiska marknaden säljs MSC-märkt torsk, sej, kolja, sill, Alaska pollock, makrill, insjöfiskad Hjälmaregös och rödspätta. Det bidrar till att minska trycket på överfiskade arter som behöver skyddas och få en chans till återväxt.

– Idag kan vi se ett stort intresse för certifiering av fiske över hela världen. Det är viktigt med hög trovärdighet och tydlighet i certifieringsprocessen. MSC har nu 55 certifierade fisken globalt varav 3 finns i Sverige, säger Camiel Derichs, som ansvarar för MSC i norra Europa. I år fyller organisationen tio år.

Flera företag vill förändra och det händer mycket när det gäller färdigförpackad fryst fisk. Men en hel del arbete återstår för att kunna öka spårbarheten för den färska fisken, menar WWF, som får stöd av landets kockelit – Föreningen Årets Kock och Restaurangakademien – för en positiv förändring.

– Många efterfrågar kvalitetsråvaror, så certifieringen av fisken i alla försäljningsled måste gå snabbare, säger Fredrik Eriksson, krögare på Långbro Värdshus utanför Stockholm, ordförande i Föreningen Årets Kock och kreativ ledare på Restaurangakademien.

I dagsläget konsumerar vi 49 procent odlade fiskarter och 51 procent vildfångade. Den vildfångade fisken har länge stått i strålkastarljuset medan problem med den odlade fisken hamnat i skymundan. Ett exempel är att fodret i odlingarna inte är hållbart producerat.

– Om den odlade fisken ska ha en framtid måste fiskfodret utvecklas och inte bygga på rovfiske, vilket är en av framtidens stora utmaningar. Därför arbetar WWF nu också med en global certifieringsmodell för detta, som heter Aquaculture Stewardship Council, säger Inger Näslund, fiskeansvarig på Världsnaturfonden WWF.

bilden:
Torsk (Gadus morhua). Foto: Erling Svensen.