3 september, 2009

Är du kvinna och vill bli en förebild inom båtlivet!

Under 2009-2010 driver Svenska Båtunionen ett projekt vars mål är fler kvinnliga förebilder inom båtlivet. Fortfarande är båtlivet så könsrollskonservativt att kvinnliga skeppare, hamnkaptener mm väcker uppseende. Projektledare för projektet är Linda Lindenau (bilden).

Dagens unga flickor och pojkar växer upp i tron att bara män kan köra båt och det kan vi inte låta hända! Det behövs fler kvinnor inom alla områden och projektets mål är att ge ett 30-tal kvinnor i landet stöd att kliva fram som förebilder och ge mod och inspiration till andra kvinnor.

Du som deltar i projektet kommer att utvecklas för att kunna ta uppdrag inom något av dessa fyra områden: skrivande (skriva artiklar inom båtpressen eller böcker), skepparskap (praktik med elever i navigation, charter) föreningskunskap (låta sig väljas till en styrelsepost eller hamnkapten i någon båtorganisation), utbildning (arbeta som navigationslärare eller seglingsinstruktör) och projektet kommer att ge dig det stöd du behöver att axla den nya rollen.

Steg 1, hösten 2009. Väcka intresse för projektet och locka kvinnor att ansöka om att delta Med hjälp av föreläsningar, press, kontakt med båtklubbar mm hoppas vi nå ut med information om projektet. Vi efterlyser kvinnor som är beredda att kliva fram som förebild inom något av de ovan beskrivna områdena. Vill du vara med, skicka då ett mail eller brev med och berätta om dina planer.

Steg 2, våren 2010. Utbildning av projektdeltagarna Projektet ska tillhandahålla stöd och utbildning, både individuellt och i grupp. Det kommer att handla om att öka kvinnornas kompetens inom ämnen som rör båtlivet men också att tillhandahålla kunskap om ledarskap, jämställdhet och maktstrukturer, konfliktlösning mm. De som inte kunnat beredas plats i projektet organiseras i regionala nätverk.

Steg 3, tom 2011 i mån av resurser. Kontakt med nätverket för att behålla entusiasmen och slussa in nya medlemmar

Välkommen med din ansökan! I ansökan, som ska vara SBU tillhanda senast den 1 november, ber vi dig berätta om – din båterfarenhet och övriga relevanta kunskaper – inom vilket område och på vilket sätt du vill kliva fram som förebild – vad du skulle behöva för att kunna/våga göra det

Skicka din ansökan till: Svenska Båtunionen/Linda Lindenau, Af Pontins väg 6, 115 21 Stockholm eller linda@batunionen.com

Projektledare: Linda Lindenau 070-2796822 Ring mig om du har frågor! Projektet finansieras av Ungdomsstyrelsens bidrag för jämställdhetsprojekt

Kommentarer

Tina Lainas 14:25:21 2010-07-11

Det finns två kvinnliga Fartygsbefäl klass VIII i tjänst hos Fagersta Turism under sommarsäsongen 2010.
http://www.fagersta.se/nyheter_2010/20100701_1.htm

/Tina