2 september, 2009

Först i medvind – sedan i motvind – jorden runt

Tyskfödde Bernt Lüchtenborg har satt upp ett mål – att bli den förste i världen som ensam seglat jorden runt två gånger i rad utan att sätta fötterna på land en enda gång. Projektet har han kallat sail2horizons. Tack vare tre övervakningskameror på båten kan Lüchtenborg sända uppdateringar i realtid hela vägen under den dubbla jordenruntresan.

Bernt Lüchtenborg ska segla jorden runt två gånger i rad. Det blir först en uppvärmning i medvind och därefter en hemresa i motvind – en total sträcka på över 65 000 sjömil. Lüchtenborg har gett sig ut på den här spännande resan för att fokusera på två problem som han ser som mycket viktiga – dels bristande skolgång för underpriviligierade barn, och dels klimatförändringarna i världen. Under resan kommer han därför att ta vattenprover och göra mätningar i haven runt Sydpolen, och dessa mätningar kan bli till viktig hjälp för att få bättre insikt om världens klimatförändringar.

Kamerorna dokumenterar resan
Företaget Mobotix som tillverkar övervakningskameror har sponsrat tre kameror som kommer att följa med Lüchtenborg på hela hans långa resa. En kamera upphängd i masten ger en panoramabild över förstäven, en annan kamera ger en bild över bakre delen av cockpit och en tredje kamera täcker den främre delen av cockpit. Mobotix-kamerorna sänder både video och stillbilder som kommer att dokumentera Lüchtenborgs resa runt världshaven.

Följ med i realtid
Kamerorna på båten är kopplade till loggboksprogrammet TripCon. Det blir alltså möjligt att se live-streaming från båten när väderförhållandena tillåter detta. Lüchtenborg kommer att berätta om livet ombord och göra sina betraktelser samtidigt som tittaren kan se över axeln på honom och segla med båten i realtid.

Se mer på hemsidan för sail2horizons (www.sail2horizons.com), där du också kan följa Lüchtensborgs resväg.

Om Mobotix
Mobotix är en europeisk leverantör av högupplösta digitala nätverksbaserade videosäkerhetssystem. Det börsnoterade bolaget har sedan starten i Tyskland 1999 varit en pionjär inom nätverkskamerateknik, och Mobotix’ decentraliserade koncept har varit revolutionerande på marknaden för högupplösta, kostnadseffektiva övervakningssystem. Från ambassader till flygplatser, tågstationer, hamnar, bensinstationer, hotell, banker och motorvägar – hundratusentals Mobotix videosystem används idag över hela världen.

Länk: www.mobotix.com