22 augusti, 2009

Archipelago Raid – Sverige och Frankrike i kamp om slutsegern

SANDHAMN 21 augusti 2009 – Svenska Team Thule med Martin Strandberg och Johan Örtendahl vann fredagens båda etapper av Archipelago Raid i Stockholms inre skärgård. Därmed är det upplagt för dramatik inför lördagens avslutning. Kampen om segern står mellan svenskarna och franska Citus som vann ifjol.

Med ett dygn kvar av totalt sex i Archipelago Raid är det avsaknaden av sömn som är det största problemet för de 21 teamen som fortfarande kappseglar. Det har varit oerhört fysiskt krävande seglingar under långa etapper. Och med begränsad diet så försvinner krafterna snabbt.

– Men jag måste säga att jag känner mig ovanligt fräsch. Vi vann ju båda etapperna idag och då blir allting mycket lättare, säger Martin Strandberg och fortsätter:

– Nu har vi slagläge på fransmännen. De är bara tre poäng före oss och det är ingen omöjlighet. Vi hoppas på lite lättare vindar, för när det blåser rejält så är de jäkligt snabba, säger han

Kanske blir han bönhörd – kanske inte. Prognosen för lördagen talar om allt från fyra till nio sekundmeter.

Fredagen bjöd inledningsvis på tuff segling i vindar över 10 sekundmeter och mycket svår navigering inomskärs. Det är få båtar som har hela centerbord. De flesta har haft bottenkänning och tre team tvingades bryta under fredagen. Bland dem fanns tyska Teamet W4 med Michael Walther och Marcus Mattis. Det är fjärde gången de deltar i Archipelago Raid – och de har brutit tre gånger.

Fredagen började med väckning runt kl 05 och start kl 06 vid Norra Stavsudda. Sedan var det fram och tillbaka bland öarna i Stockholms inre skärgård innan etappmålet på Grinda nåddes. Dit kom svenska Thule först och plockade därmed in några poäng på Team Citus.

Eftermiddagens etapp gick sedan från Grinda via Lådna, Bullandö, Rumnarö och ut till Sandhamn. Tävlingsledningen hade då valt att låta besättningarna vila lite extra och kortade ner banan eftersom några seglare var på gränsen till utmattning. Vindarna var något lättare på eftermiddagen vilket var vad Martin Strandberg hade hoppats på. Och även den andra etappen vanns av Strandberg-Örtendahl före fransmännen Eric Proust/Romain Motteau i Team Citus

Archipelago Raid 2009 avslutas på lördagen med sista etappen, från Sandhamn in till AtSea konferenscenter på östra Lidingö utanför Stockholm. Målgången är beräknad till cirka kl 14.

Länk: www.archipelagoraid.com

Bilden: Team Blue. Foto: Thierry Martinez.