19 augusti, 2009

Gott om båtar på Öppna Varv

Den 21–23 augusti är det åter dags för Öppna Varv 2009 på Orust.I år visas ett 15-tal båtar i sjön, varav 23 stycken är premiärer. Dessutom medverkar ett 90-tal utställare på land. Öppna Varvomfattar hamnarna i Ellös, Kungsviken, Henån och Vindön.

Öppna Varv har blivit en riktig folkfest för båtälskare från stora delar av norra Europa. De utställande företagen bjuder in intressanta kunder från när och fjärran. Företagen öppnar sina dörrar för allmänheten och flera av dem passar på att bjuda både kunder och personal på skaldjursfest.

Ett av dragplåstren i år är Handelsbankens före detta VD Arne Mårtensson, som tillsammans med sin hustru Heléne Mårtensson håller ett föredrag på kvällen 22 augusti hos Hallberg-Rassy. Anmälan sker till varvet.

Hallberg-Rassy är navet i Öppna Varv tillsammans hamnar i Henån, Kungsviken och på Vindön. På dessa platser visas båtar på 7,5–20 m vid kajerna.

– I dagsläget är det cirka 150 båtar anmälda, varav 23 båtar som visas för första gången, antingen som Sverigepremiärer eller som världspremiärer, säger Annika ”Nicke” Lindqvist, projektledare för Öppna Varv.

– Det är något färre båtar än de senaste åren, men det är trots det fler båtmodeller än tidigare år att botanisera mellan för besökarna.

Årets stora nyhet under Öppna Varv är att det vid motorbåtsmarinan på Vindön även finns tillbehörsutställare på plats inne i den nybyggda inomhushallen. Det är en blandning av motorer, elektronik, däcksmaterial samt försäkringar som visas på Vindön.

På Vindön är det motorbåtsmarina. Dessutom visar Regina af Vindö sina segelbåtar där eftersom det är företagets hemmahamn. I Henån ligger bland andra Najad och Bavaria, i Kungsviken finns Malö Yachts som visar en ny 54-fotare och dessutom 70-årsjubilerar i år och har lite extra aktiviteter i samband med detta. I Ellös visas både segel- och motorbåtar längs bryggorna och ett 80-tal tillbehörsutställare finns med på land.

Detta är 14:e året som Sweboat arrangerar Öppna Varv – Årets båtfest – i samarbete med Orustvarven Hallberg-Rassy Varvs AB, Malö Yachts AB, Najadvarvet AB, Nord West Yachts AB, Regina af Vindö Yachts AB samt Vindö Marin AB.