17 augusti, 2009

Greenpeace trålhinder skyddar unika havsmiljöer

Måndagen 10 augusti vid niotiden seglade Greenpeaceaktivister ut i Kattegatt och började placera de första av totalt 180 granitblock, mellan 0,5 och tre ton tunga, på havsbotten i syfte att förhindra destruktiv bottentrålning i områden som är listade som särskilt skyddsvärda enligt EU:s habitatdirektiv.

Områdena, Fladen och Lilla Middelgrund, är listade av den svenska regeringen som Natura 2000-områden på grund av dess rika biologiska mångfald. Natura 2000 är ett sätt att säkra att skyddsvärda arter och livsmiljöer finns kvar på lång sikt. Trots detta misslyckas regeringen med att skydda områdena mot destruktiv bottentrålning.

– Den svenska regeringen måste uppfylla sina åtaganden att skydda områdena och införa ett permanent fiskeförbud i områdena, säger Isadora Wronski, talesperson i havsfrågor på Greenpeace. I Europas vatten existerar marint skydd bara på papper. Våra hav kan inte vänta längre, deras överlevnad står på spel och politikerna måste agera för att införa lagar som kan skydda havsmiljön idag och i framtiden.

De flesta europeiska länderna har gjort väldigt lite för att skydda de marina områdena som listats enligt naturskyddsdirektiven. EUs Gemensamma Fiskeripolitik förhindrar nämligen möjligheten att reglera fisket. EUs fiskerilagar kräver att sådana beslut måste tas av EUs ministerråd.

Under 2008 placerade Greenpeace 320 stenblock i tyska området Sylt, ett annat Natura 2000-område som sargades av bottentrålning. Efter utplaceringen av stenblock har trålning på reven förhindrats. Granitblocken har integrerats i omgivningen och är nu en del av den marina miljön.

Greenpeace kräver att regeringen, under det svenska ordförandeskapet i EU, agerar för att reformera EUs Gemensamma Fiskeripolitik i syfte att skapa en långsiktig lösning som möjliggör för enskilda medlemsstater att vidta nödvändiga skyddsåtgärder i marina skyddade områden.

I syfte att stoppa överfisket runt om i världen arbetar Greenpeace för att skapa ett globalt nätverk av fullt skyddade marina reservat som täcker 40 % av våra hav, inklusive Nordsjön och Östersjön. Marina reservat gör även haven mer motståndskraftiga mot effekterna av klimatförändringar.