16 augusti, 2009

Tät kamp om finalplatserna i Baltic Match Race

Stockholmaren Björn Hansen hade en tuff kamp med fem internationella seglare i topp för att nå semifinalen på söndag i Baltic Match Race i Stockholm. Med stundtals svåra växlande vindar blev flera av lördagens seglingar ett lotteri. – Det kommer inte att avgöras förrän i sista racet imorgon bitti, tror Björn Hansen.

Vindarna runt Lidingö spelade Matchracingseglarna i Baltic Match Tour riktiga spratt.

– Det var som att kryssa när det var läns, och länsa när det var kryss, så olika kunde vindarna vara för seglarna i samma match.

I matchen mot Miakel ledde Björn Hansen med ett hundratal meter vid två tillfällen, men plötsligt stannade hans båt och Lindqvist seglade förbi med ett annat vindsystem och hög fart, medan Hansen låg stilla.

När vinden ökade på eftermiddagen kunde seglarnas taktik och skicklighet bli mer avgörande än vindlotten. Efter lördagens Round Rpbin leder dansken Peter Wibroe med en poäng fören fyra seglare, Björn Hansen, sydafrikanen Ian Ainslie, fransmannen Pierre-Antoine Morvan och finländske Staffan Lindberg. Ryssen Andrev Arbuzov liugger ytterligare en poäng efter.

Svenska seglarna Mikael Lindqvist, har 3 poäng, och Johan Qviberg och unge Martin Castenfors har 1 poäng.

Semifinalen inleds sönbdag kl 09.30.

Fakta Baltic Match Tour:
Touren är en ny matchracingtävling i Norden som består av tre ISAF Grade 2 regattor som seglas direkt efter varandra under nio dagar i tre olika länder 14-22 augusti. Touren vänder sig till den internationella matchracingeliten med tonvikt på nordiska deltagare. Tolv lag kappseglar i mycket högt tempo i tre dagar i varje stad för att på kvällen dag tre, kliva ombord på en färja som tar dem vidare till nästa stad. Det segrande laget koras i Tallinn efter nio tuffa dygns tävlande.

Kappseglingsschema
• Gill Baltic Match Race, Stockholm 14-16 augusti, Arrangör Stockholm Match Race Center och Gamla Stans Yacht Sällskap, Plats: AtSea (Skogshem) vid Elfvik, Lidingö.
• Helsingfors 17-19 augusti, Arrangör Nyländska Jaktklubben, Plats Havshamnen.
• Tallinn 20-22 augusti, Arrangör Estonian Match Race Union, Plats Pirita.

Länk: balticmatchtour.wordpress.com