12 augusti, 2009

Första Access-jollen i Lilla Tjörn Runt 2009

Fredagen den 14 augusti 2009 kommer Josefine Svahn, 12 år från Stenungsunds Segelsällskap (StSS), som första seglare med rörelsehinder, att delta i Lilla Tjörn Runt i en Access-jolle.

Assisterande i samma båt under Lilla Tjörn Runt 2009 är Karolina Berglund som är StSS huvudinstruktör för både den vanliga seg¬lar¬skolan och seglar¬skolan för barn med funktionsnedsättning.

Ännu finns ingen egen klass för Access-jollen, som är en australiensisk jolle, konstruerad för att göra segling okomplicerad och lättillgänglig.

Stenungsunds Segelsällskap (StSS) har satsat på segling för funktionshindrade och genomförde nu i sommar sin tredje seglarskola i samarbete med Rotary i Stenungsund.

Många barn har fått möjlighet att pröva på segling med Access-jollen. Att segla med Access-jollen ger dem möjlighet att klara av något på egen hand, vilket är en utmaning som ger både ökat självförtroende och frihetskänsla.

Genom att delta i Lilla Tjörn Runt 2009 hoppas StSS att flera barn med funktionsned¬sätt¬ning och föräldrar till barn med funktionsnedsättning skall få upp ögonen att prova på segling som stimulerar både kropp och själ. Även GKSS deltar med två Access-jollar.

Bilden:
Josefine Svahn närmast kameran och Karolina Berglund i bakgrunden. Utmärkande för båten är ett tungt barlastcenterbord, breda däck, bekväm och djup sits och joystick som fungerar som rorkult. Access-jollen upplevs som mycket stabil och lättseglad.

Länk: www.stss.nu