12 augusti, 2009

Svenskar medaljfavoriter vid VM i vindsurfing i Motala

För första gången på 15 år avgörs ett vindsurfing-VM i Sverige. Den 13 -16 augusti arrangeras årets VM i Kona-klassen i Motala. De svenska medaljförhoppningarna är stora i denna snabbt växande breddklass. Regerande världsmästare är svenske Björn Holm. Han hör också till en av årets favoriter där han får hård konkurrens av sin blott 15-årige son Adam som ligger etta på juniorrankingen i världen.

– Vi är enormt glada och stolta över att få arrangera detta VM och en möjlighet att visa upp vindsurfing för en bredare publik i Sverige. Tävlingssegling har mer och mer utvecklats till en sport för folk med mycket pengar. Vi vill vara ett alternativ till detta, säger Joachim Larsson från svenska Kona One-förbundet och ansvarig för tävlingarna.

Tävlingarna kommer att avgöras på Vättern vid Varamon utanför Motala och har samlat ett rekorddeltagande. Totalt kommer 90 deltagare från 10 länder att göra upp om VM-titlarna i herr-, dam- och juniorklassen. En av de anmälda är den 65-årige legendaren Bruce Matlack som 1972 vann det allra första världsmästerskapet i vindsurfing.

Vid förra årets VM i Tyskland segrade svenske Björn Holm som funnits med i tävlings sammanhang inom vindsurfing sedan 1980-talet. Han slutade också på silverplats vid årets SM tätt före sin son, 15-årige Adam Holm, som är Sveriges bäste junior och som har siktet inställt på nästa års ungdoms-OS.

– SM var sista gången som pappa slog mig. På VM kommer jag att segla ifrån honom, lovar Adam Holm.

Vindsurfingen föddes i Kalifornien i slutet av 1960-talet. Till Sverige kom sporten i mitten av 1970-talet och utvecklades under de följande åren till en verklig folksport. Det blev en sport för alla i familjen, för unga och gamla, för proffs och amatörer. I mitten av 1980-talet samlade också vindsurfingens eget Vasalopp, VKV-brädan i Västerås, nästan 1 000 deltagare. Under de 20 senaste åren har dock vindsurfingen gått i en mer och mer extrem riktning med allt mer och dyrare utrustning.

– Kona innebär tillbaka till rötterna. En bräda och ett segel anpassat efter vikt och ålder. I våra tävlingar kan alla vara med. Det är därför som vår form av vindsurfing har blivit så otroligt populär i Sverige på kort tid, menar Joachim Larsson.

Tävlingarna arrangeras av Motala Segelsällskap tillsammans med Svenska Kona One-förbundet.

Länk: www.bradsegla.se