4 juli, 2009

Världens snabbaste flytande bastu nådde 15,5 knop

Världens snabbaste flytande bastu nådde 15,5 knop under Match Cup Sweden på Marstrand. Nu står det klart att S/S Silla är världens snabbaste flytande bastu. Inför storpublik under damernas finaldag i Match Cup Sweden på Marstrand uppmättes en toppfart på 15,5 knop. Bastubåten ligger normalt förtöjd vid Klädesholmen.

– Målet var att komma upp i 15 knop, och det lyckades vi med. Det känns väldigt kul och lite galet, så visst är jag stolt över att vara ägare till världens snabbaste flytande bastu. Nu får vi se om någon vågar utmana oss och vi välkomnar förstås alla som vill basta i 15,5 knop, säger Susanna Hermansson, vd på Salt & Sill.

S/S Sillas rekordförsök utfördes mitt på tävlingsarenan strax före damernas finalseglingar i världscuptävlingen i matchracing. Med hjälp av en GPS ombord uppmättes hastigheten på 15,5 knop. Bastubåten är i och med detta, så vitt man vet, världens snabbaste flytande bastu.

– Nu har vi det svart på vitt. S/S Silla kan köra i 15,5 knop, vilket är en fördel om man snabbt behöver komma i hamn, säger Egon Nilsson, skeppare ombord på S/S Silla.
Världens snabbaste flytande bastu går i 15,5 knop.

Den 11,9 x 6,5 meter stora huskroppen är byggd av lättviktigt glasfiber som är monterat på en katamaranplattform och drivs av två dieselmotorer från Volvo Penta med vardera 160 hästkrafter. Totalt 4,5 miljoner kronor har investerats i bastubåten, som kan användas som relaxavdelning, konferenslokal, mässutrymme och bröllopssvit.

Bastun ligger normalt förtöjd i sin hemmahamn bredvid hotellet på Klädesholmen och är öppen för bokning.

Länk: www.saltosill.se