Förra sommaren gödde fritidsbåtarna Skagerak med ett toalettavfall motsvarande två ton fosfor och 17 ton kväve. En studie vid Göteborgs universitet visar att toalettavfallet töms i snitt tre kilometer från land – och att 43 procent av båtägarna anser att det inte medför några miljöproblem.
Högsäsong för båtlivet innebär högsäsong för utsläpp av obehandlat toalettavfall vid våra kuster. I dag finns uppskattningsvis 85 000 svenska båtar med toaletter som enbart kan tömmas till sjöss. Enbart längs Bohuslänskusten släppte dessa båtar ut 2,1 miljoner liter toalettavfall förra året, vilket motsvarar utsläpp av två ton fosfor och 17 ton kväve. Det visar en studie vid Institutionen för växt- och miljövetenskaper, Göteborgs universitet, som genomförts i samråd med Länsstyrelsen Västra Götaland.
Totalt längs Sveriges kuster beräknas 3,4 miljoner liter fekalier och urin släppas ut från fritidsbåtar. Toalettömningarna bidrar till övergödningen och gynnar algblomningen, men skapar framför allt sanitära och estetiska problem med fekalier och toalettpapper som flyter i land längs stränderna. I ett gram fekalier kan det finnas tio miljarder virus och bakterier, vilka riskerar försämra badvattenkvalitén och smitta badande med sjukdomar.
Båtavfallet riskerar också drabba mussel- och ostronodlingar, visar studien. Ostron – som i regel äts råa – filtrerar 1 500 liter havsvatten per dag vilket leder till 100 gånger högre koncentrationer av föroreningar jämfört med omgivande vatten.
Regeringen har föreslagit ett förbud mot toalettömningar till havs. Lagförslaget är ifrågasatt, bland annat med hänvisning till att det kan bli svårt att övervaka. Situationen kompliceras också av att få båtar – bara 14 procent – är utrustade med sugtömningsanordning. De båtägare som har en sådan anordning är dessutom skeptiska till att använda dem: 7 av 10 båtägare uppger i studien att de aldrig använt en sugtömningsstation.
En förklaring är att stationerna är få: längs hela Sveriges kust beräknas det finnas cirka 100 sugtömningsanläggningar, varav tolv längs Bohuslänskusten (att dela på uppskattningsvis 7 000 bohusländska båtar med suganordning). Studien visar dessutom att stationerna används mycket sällan – uppskattningsvis bara tio gånger per station och år. 43 procent av de intervjuade båtägarna är dessutom av åsikten att toalettavfallet inte orsakar några miljöproblem.
För att komma tillrätta med fritidsbåtarnas obehandlade toalettavfall föreslår studien flera åtgärder, främst att antalet sugtömningsanläggningar minst bör fördubblas och att mer information måste ges till båtägarna, men också att nya tekniska innovationer krävs för fritidsbåtar och småbåtshamnar.
Rapporten ”Båtavloppet och miljön” har tagits fram på uppdrag av miljökonsultförtaget Melica. Länk till rapporten: http://www.lansstyrelsen.se/NR/rdonlyres/706F7B03-3220-430B-A7F8-07607A356940/145985/2009_53.pdf
Foto: Carina Elmäng/Göteborgs universitet
Länk: www.science.gu.se
Kommentarer
Rättelse: Jag vill bara klargöra att mängden 3,4 miljoner lite toalettavfall, är så mycket fekalier och urin som Bohusläns gäst- och naturhamnar under en sommar ger upphov till. Av den mängden beräknas 2,1 miljoner liter släppas ut till sjöss i Skagerak. Alltså mängden toalettavfall i liter som släpps ut längs hela Sveriges kust är oklar.
Det är farligt att tömma toa i havett men helt ok att köra motorbåt med rakrör och bullra är ok.
Vattenjet bidrar med försurning genom att de dödar plankton något man borde tänka på.
MVH
Micke