29 juni, 2009

Stena Line-färja blir läktarbåt under VM

Vid Havets Grand Prix i Göteborg 7-9 augusti kommer Stena Lines färja mellan Göteborg-Kiel att agera flytande läktare invid tävlingsbanan i Långedrag. – Den flytande läktaren är ett alternativ till publikområdet på Oscar II Fort för dem som vill uppleva tävlingarna från havet, säger Mario Hytten på Havets Grand Prix. Förutom mycket bra åskådarplatser blir det servering och expert-kommentarer ombord. Båten avgår från depå- och evenemangsområdet på Frihamnspiren, så man hinner med att uppleva det också.

– Havets Grand Prix är ett nytt och spännande evenemang som vi gärna samarbetar med, säger Jesper Waltersson, informationsansvarig på Stena Line. Våra färjor blir perfekta flytande läktare för dem som vill följa tävlingarna från havet men inte har tillgång till egen båt. Dessutom kommer man bra mycket högre upp än i en vanlig fritidsbåt!

Havets Grand Prix är fjärde deltävlingen i årets säsong av Powerboat P1 World Championship. Det är första gången man tävlar i Skandinavien och inom båtsporten är detta lika stort som en Formel 1-tävling. De tävlande offshorebåtarna är lika extrema som sina motsvarigheter på land och toppar uppåt 200 km/h.

Själva tävlingsbanan ligger vid Långedrag i västra Göteborg där Oscar II:s Fort öppnas upp som publikområde. På Frihamnspiren i centrum blir det evenemangscentrum med teamdepåer och vattensportaktiviteter. 2009 är seriens sjunde säsong och omfattar sex deltävlingar i Europa, Asien och Mellanöstern. Man tävlar om Världsmästartiteln i två klasser – Evolution och SuperSport.

Bilden:
#33 Furnibo var en ynka poäng från totalsegern i Turkish Grand Prix of the Sea som också var deras debuttävling i Powerboat P1 World Championship. Om de vunnit hade det varit första gången någon debutant lyckats med detta.