26 juni, 2009

Vet du var du är i sommar?

Det blir allt vanligare att hjälpsökande inte vet var de befinner sig när de ringer nödnumret 112. Enligt SOS Alarm riskerar problemet att förvärras i sommar då många är på resa och bor tillfälligt i fritidshus, husvagnar och båtar. Men med några enkla åtgärder kan riskerna minskas tipsar SOS Alarm, som sammanställt en enkel ”Checklista för en tryggare sommar”.

– Det har blivit allt vanligare att våra SOS-operatörer tvingas till detektivarbete för att fastställa var hjälpen behövs, förklarar SOS Alarms vd Sven-Runo Bergqvist. Risken är att viktig tid spills i onödan, när man som hjälpsökande kan vidta ganska enkla åtgärder som underlättar för hjälpen att nå fram.

En viktig förklaring till utvecklingen är det nya ”mobila” samhället som helt ändrat förutsättningarna för larmkedjan, konstaterar Sven-Runo Bergqvist. Tidigare kom larmen nästan alltid från fasta telefoner i en bostad eller från en telefonkiosk som var lätt att lokalisera – idag kommer hela 70 procent av larmsamtalen från en mobiltelefon, där inringaren inte sällan är oklar över var han eller hon befinner sig – en helt ny situation!

För att öka förutsättningen för snabb hjälp har SOS Alarm sammanställt en ”Checklista för en tryggare sommar”. Den innehåller några enkla och konkreta tips som är användbara året om, men kanske ännu viktigare när många är på resa och bor tillfälligt i fritidshus, hos vänner, eller i husvagn och båt över sommaren.

– Att t ex ta reda på sommarstugans position är en enkel åtgärd som bara tar några minuter men som är till avsevärd hjälp i en larmsituation, säger Sven-Runo Bergqvist. Varför inte spara informationen i mobiltelefonens telefonbok så finns den nära till hands om olyckan skulle vara framme!

Detta och fler tips för en tryggare sommar finns för utskrift på SOS Alarms hemsida, www.sosalarm.se

Kontakt: Anders Klarström, SOS Alarm 070-598 38 56

SOS ALARMS ”CHECKLISTA” FÖR EN TRYGGARE SOMMAR
– Ta i förväg fram positionen för den plats där ni ska befinna er, detta görs enkelt via karttjänster som t ex hitta.se på webben. Se SOS-symbolen på www.hitta.se/karta. Lagra informationen där du kommer ihåg att du har den, varför inte i mobiltelefonens telefonbok under t ex ”Sommarhuset” eller ”Gunnarsö 09”.

– Skriv ut SOS Alarms ”nödparlör” från www.sosalarm.se. Särskilt viktig för den som ska på europasemester. I parlören finns några vanliga fraser i en nödsituation, översatta till de vanligaste europeiska språken. Vik ihop och spara i passet och/eller bilen.

– Lägg in ICE i mobilen. Lägg in dina närmaste anhöriga i din mobiltelefons adressbok under namnet ICE. Då kan de snabbt kontaktas om du skulle hittas akut skadad eller sjuk och inte kan tala. Läs mer om funktionen på www.sosalarm.se

– Var beredd att stanna kvar. Om olyckan är framme och du hamnar i en nödsituation, ta dig några extra minuter för att säkerställa att information om situationen och hjälpen verkligen når fram. Problem uppstår lätt när den som larmar bara passerar en eventuell olycksplats eller lämnar en nödställd ensam.

– Var beredd att göra en insats. Ett stort antal svenskar kommer att hamna i närheten av en nödsituation i sommar och spela en mycket viktigt roll för utgången av händelsen i väntan på hjälpresurser. Våra SOS-operatörer är utbildade för att ge instruktioner om t ex hjärt-lungräddning eller hur man agerar vid en trafikolycka. Din insats med hjälp av SOS-operatören kan vara avgörande.