Naturvårdsverket har överklagat Länsstyrelsen i Hallands beslut att inte tillståndspröva utplaceringen av stora stenblock i Kattegatt. Greenpeace vill med trålhindren förhindra destruktiv bottentrålning i Natura 2000-områdena Fladen och Lilla Middelgrund eftersom ingen myndighet har gjort någonting för att skydda dem.
– Idag är både stenplacering och bottentrålning tillåtet i marina skyddsområden. Därför är det bra att Naturvårdsverket vill ha ett prejudikat om vad som kräver tillstånd och inte, säger Isadora Wronski, ansvarig för havsfrågor på Greenpeace.
Naturvårdsverkets överklagan till miljödomstolen förändrar inte den juridiska situationen eftersom länsstyrelsens beslut ligger fast.
– Det är märkligt att myndigheten väljer att pröva den här frågan genom att överklaga en bevarandeåtgärd och inte det destruktiva fiske som hotar områdena, säger Isadora Wronski.
Länsstyrelsen har själv pekat ut destruktivt fiske som ett hot mot de känsliga områdena men kan med dagens regler inte göra någonting för att stoppa det, trots att de har det formella ansvaret för att skydda dem. Sverige är till och med skyldigt att stoppa det destruktiva fisket enligt EU-lag innan tidsfristen går ut 2010.
– Det är tragiskt att det ska krävas trålhinder för att reglera fisket i våra mest skyddsvärda havsområden. Greenpeace kräver därför att politiker och myndigheter samarbetar för att lösa konflikten mellan fiske och havsmiljö i förvaltningen av våra hav, säger Isadora Wronski.
Grundproblemet är att fisket lyder under fiskelagstiftningen och havsmiljön under miljölagstiftningen. Det gör att lag står mot lag. I dag är det alltid miljön som får ge efter för kortsiktiga fiskeintressen. Under Sveriges ordförandeskap i EU har regeringen en unik möjlighet att ta initiativ för en integrerad havsförvaltning inom ramen för den reform av EU:s gemensamma fiskeripolitik som nu startar. Havsförvaltningen måste utgå från ekosystemansatsen, vilket innebär att även fisken i våra hav ska ses som en del av ekosystemet.