18 juni, 2009

Världscupen i Kiel – generalrepetition inför sommarens mästerskap

På söndag startar den 127:e upplagan av Kieler Woche, en av världens största seglingsregattor med 2000 deltagande båtar i 40 klasser och 50 nationer. En nyhet för året är att regattan är en del i den nya världscupen för de olympiska klasserna. För många i SWE Sailing Team tjänstgör regattan som ett sista genrep inför sommarens stora mästerskap.

Starbåts-EM börjar i Kiel den 5 juli, så för Fredrik Lööf/Johan Tillander är Kieler Woche en sista chans att slipa på detaljerna och samtidigt träna på EM-vattnen. Killarna har bara seglat ihop sedan årsskiftet men med en andraplats i världcupregattan i Holland i slutet av maj är Fredrik Lööf mycket nöjd med deras inledning:

– Johan och jag kommer att bli ett starkt team, säger han.

– Kiel är den tredje världscupsregattan i Europa i år och för landslagseglarna den sista stora tävlingen innan mästerskapen drar i gång. I samtliga klasser har vi både EM och VM under juli och augusti så det blir en tuff sommar, säger förbundskapten Magnus Grävare.

– Vi har ett lag som är en blandning av rutinerade seglare, som Fredrik Lööf med många OS bakom sig, och som kommer att slåss i toppen, men framför allt har vi riktigt många yngre talanger i laser, laser radial och 470 som är på väg fram. Några av dem kommer redan i år, kanske i Kiel, att vara framme bland de tio främsta och vi tror att de kan slåss nära nog på Fredriks nivå inom ett par säsonger. Jag tror att tjejerna kan överraska under veckan.

Kieler Woche – deltagare från SWE Sailing Team
Starbåt
Fredrik Lööf/Johan Tillander, KSSS

Finnjolle
Björn Allansson, GKSS

470
Anton Dahlberg/Sebastian Östling, KSSS
Victor Bergström/Marcus Dackhammar, GKSS
Lisa Ericson/Astrid Gabrielsson, GKSS
Filip Bolmgren/Emil Malmström, GKSS
Ingrid Söderström/Linnéa Wennergren, GKSS
Karin Söderström/Martina Söderbom, GKSS
Sandra Sandqvist/Karin Berg, KSSS

Laser
Johan Wigforss, GKSS
Arvid Claeson, GKSS
Emil Cedergårdh, GKSS
Victor Västernäs, GKSS
Max Salminen, KSSS
David Jonsson, KSSS

Laser radial
Josefin Olsson, GKSS
Sara Sigvardsdotter, GKSS
Cecilia Jonsson, GKSS

49er
Carl Sylvan/Niclas Düring, GKSS

Länk: www.ssf.se