15 juni, 2009

Trålhinder effektiva tio månader efter placeringen utanför Tyskland

De 300 granitblock som Greenpeace i augusti förra året placerade ut på Sylts yttre rev, utanför den tyska Nordsjökusten, har stoppat både bottentrålning och grusutvinning i området. Det visar dokumentation från en dykexpedition som just nu genomförs för att utvärdera projektet.

– Vi kan konstatera att stenarna verkligen skyddar naturvärdena i det tyska Natura 2000-området, vilket är bra. Däremot är det tragiskt att vi måste lägga ut sten för att rädda områden som myndigheterna själva identifierat som skyddsvärda, säger Isadora Wronski, ansvarig för havsfrågor på Greenpeace.

Bildmaterialet från dykningarna utanför Tyskland visar att stenblocken, som företrädesvis kommer från halländska stenbrott, inte sjunkit ned i botten utan fortfarande fungerar som effektiva trålhinder. Dokumentationen visar också att stenarna nu blivit en naturlig del av ekosystemet och att de mindre än ett år efter att de placerats ut är täckta av djur och växter.

– Faktum är att den biologiska mångfalden har ökat. Det beror på att stenarna skapar mer hårdbotten, vilket är viktigt för att många arter ska kunna etablera sig, säger Isadora Wronski.

Marina skyddsområden i EU-ländernas vatten saknar idag i praktiken skydd från destruktivt fiske eftersom unionens regler ger väldigt begränsade möjligheter för nationella myndigheter i medlemsländerna att reglera fisket.

Grundproblemet är att fisket lyder under fiskelagstiftningen och havsmiljön under miljölagstiftningen. Det gör att lag står mot lag. I dagsläget är det alltid miljön som får ge efter för kortsiktiga fiskeintressen. Under Sveriges ordförandeskap i EU har regeringen en unik möjlighet att ta initiativ för en integrerad havsförvaltning inom ramen för den reform av EU:s gemensamma fiskeripolitik som nu initieras. Havsförvaltningen måste utgå från ekosystemansatsen, vilket innebär att även fisken i våra hav ska ses som en del av ekosystemet. Ansvaret för just EU:s havsfrågor tog Sverige över redan vid årsskiftet.

– Stenarna är en nödåtgärd. Vad vi behöver är lagar och regler som gör det möjligt att enkelt och effektivt skydda värdefull havsmiljö mot alla hot, inklusive destruktivt fiske. Idag saknar myndigheterna i alla EU-länder dessa verktyg. Därför måste Sverige arbeta för att ändra EU:s regelverk, säger Isadora Wronski.

Greenpeace har under året förberett utplacerandet av trålhinder i två svenska Natura 2000-områden, Fladen och Lilla Middelgrund utanför Hallandskusten. Nyligen konstaterade Länsstyrelsen i Halland att Greenpeace inte behöver ansöka om tillstånd för projektet eftersom det rör sig om en bevarandeåtgärd. Länsstyrelsen anser också att stenutplacering i Kattegatt inte kommer att påverka miljön i områdena negativt, vilket den tyska dokumentationen bekräftar.

Länk: www.Greenpeace.se