10 juni, 2009

Enklare regler för tillstånd till båtmackar

Nu får båtägarna en mycket större tillgänglighet till bensin och diesel för sina båtar. Detta tack vare att det blir enklare att driva automatiska sjöbensinstationer för båtar. I alla fall under perioder då det inte är högsäsong. Detta enligt en rekommendation som Mikael Robell, som driver ett stort antal mackar i Stockholm, har fått från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Det är i ett brev daterat 090602 som enhetschef Patrik Håkansson säger att automatiska båtmackar bör kunna hållas öppna 16 augusti till och med 14 juni. Brevet är en rekommendation från MSB, men bör fungera som beslutsunderlag även för respektive lokala myndighet.
– Det här är jättebra för oss och för alla som driver sjöstationer runt om i landet. Med hjälp av rekommendationen bör alla kunna få tillstånd att driva mackar med automatpumpar under lågsäsongen. Resten av året är inget problem, då är ju sjöstationerna öppna och bemannade med personal, säger Mikael Robell.
Bland de villkor som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap anger för att hålla automatstationerna öppna under lågsäsong finns mätarskåp med mängdbegränsning på 100 liter, pistolventilerna får inte ha upphakningsfunktion, handbrandsläckare ska finnas på plats, tydliga säkerhetsanvisningar måste finnas uppsatta med mera.
– Vi får bli bättre på att skylta och kolla så att detta verkligen fungerar, säger Mikael Robell.
Det aktuella dokumentet finns hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Diarienummer 2009-7095.
Intresserade kan även kontakta Mikael Robell per telefon 070-666 5261.

Länk: www.msbmyndigheten.se