5 juni, 2009

Eric Nordevall II sjösätts på nationaldagen

I brukssamhället Forsvik invid Göta kanal blickar man bakåt. Närmare bestämt till 1800-talet. På själva nationaldagen hissar man därför den gamla unionsflaggan Sillsallaten. Men det är inte på vilken flaggstång som helst den går i topp. Stolta hjulångaren Eric Nordevall II, 28,6 meter lång och 130 ton tung sjösätts denna dag och det är dess beskyddare ångslupen Forsvik som flaggar unionistiskt.

Historiska skepp från Vänern och Vättern gör sin uppvaktning, kanonsaluterna avlöser varandra, högtidstalen blir många och folkhavet stort på Forsviks varv.

Hjulångaren Eric Nordevall II är ett historiskt replikbygge som pågått sedan 90-talet i anrika brukssamhället Forsvik vid Göta kanals Västgötadel. Den 6 juni sjösätts skeppet för att färdas över Vättern till Motala. Där ska den gigantiska ångpannan och det pampiga maskineriet av 1836 års modell installeras vid gamla Motala Verkstad. Åtskilliga ton tyngre vänder fartyget åter över vattnen för att färdigställas för exklusiv kanaltrafik och döpas på Riddarfjärden 2010.

Originalet ligger i det närmaste oskadd på Vätterns botten sedan 150 år, väl dokumenterad av marinarkeologer och benämnd världens äldsta bevarade maskindrivna fartyg. Specialbyggd för Göta kanal mellan Stockholm och Göteborg under Norgeunionens tidigare år som ett av de första maskindrivna passagerarfartygen för kanalfart. Dåtidens X 2000 och påskyndare av den industriella utvecklingen i Sverige.

Baltzar von Platen, kan le i sin himmel. Han var upphovsman till både Göta kanal, Motala Verkstad och de första specialbyggda kanalångarna. Och vicekung av Norge.

Precis som sin föregångare från unionstiden ska Erik Nordevall II efter sjösättning och färdigställande gå i passagerartrafik på Göta kanal, som dess nya flaggskepp. Göta kanalbolags VD Anders Donlau överräcker därför själv hjulångarens flagg.

Länk: www.nordevall.com

Kommentarer

Jan Johansson 23:01:53 2009-06-06

Bilder från sjösättningen
http://www.samlaren.org/forsvik/index.html

Birgitta 08:58:25 2009-06-08

Det var en mäktig upplevelse när båten sjösattes. Som boende i Forsvik känns det naturligtvis helt fantastiskt.