5 juni, 2009

Gäddfisketräff i Mönsterås

Lördagen den 6 juni anordnas gäddfisketräff i Mönsterås. Då gäller det att fånga så mycket gädda som möjligt. Allt för att hjälpa till med data till gäddforskningen. Syftet med träffen är att bidra med data till två pågående forskningsprojekt, som i slutändan ska ge en ökad förståelse för gäddans ekologi.

Ett av projekten har märkt sötvattenslekande gädda från små tillrinnande vattendrag. Rapporter av återfångster har hittills varit ganska låg och ett riktat fiske efter märkta fiskar skulle vara värdefullt för forskning för att bland annat studera tillväxt och rörelsemönster. Därför är ett av målen i träffen att fånga så mycket märkt fisk som möjligt.

Märkta gäddor
– Vi hoppas givetvis att det dyker upp många som vill fiska gädda och samtidigt bidra till att utvärdera de fiskevårdsåtgärder som gjorts i området, säger Lars Ljunggren på Fiskeriverket som är en av forskarna som studerar gäddan. I en av bäckarna som restaurerats i området vandrar det upp över tusen gäddor för lek varje år, många av dessa är märkta och vi vill se hur långt de sprider sig från lekområdet.

Det andra projektet syftar till att undersöka dödlighet, krokskador och blödningar hos sportfiskad och återutsatt gädda. För att få en god bild av hur återutsatt gädda klarar sig behövs en stor mängd återutsatt gädda där bl.a. krokning, blödning och bete skall dokumenteras.

Regler och informationsmaterial delas ut vid start. Träffen anordnas av Göteborgs Universitet i samarbete med Fiskeriverket, Högskolan i Kalmar och Mönsterås kommun.

Valfri fiskemetod
Alla typer av sportfiskemetoder är tillåtna såvida man följer lokala regler och bestämmelser. Det är alltså valfritt att välja fiskemetod, beten och ifall man vill fiska från land eller båt. All fisk som fångas bör återutsättas.

Deltagande är kostnadsfritt och vid dagens slut kommer fina priser att lottas ut bland samtliga deltagande och det kommer att bjudas på god mat och dryck som tack för hjälpen. Bonuspris kommer att tilldelas till den som fångar dagens längsta fisk. För de som vill vara med och tävla kring dagens längsta gädda måste digitalkamera + USB kabel medtagas. Måttband tilldelas vid start (måttstock).

Samling och sjösättning sker i Timmernabbshamnen. Kaptensmöte och allmän info kl 07.30. Start kl. 08.00 – Målgång 18.00.