3 juni, 2009

Nytt samarbete ger 30 000 barn fiskelycka

Projektet KlassDraget har blivit en succé. KlassDraget är en gemensam satsning av Sportfiskarna och Svenska Jägareförbundet som erbjuder 30000 skolbarn i årskurs 3-5 chansen att uppleva natur och friluftsliv på skoltid.

– För många barn är det första gången i livet de får komma ut och fiska, kanske dra upp en abborre och uppleva naturen på nära håll, säger Bengt Olsson projektledare för KlassDraget på Sportfiskarna.

Barnens skogsbesök har halverats på tjugo år, visar en färsk undersökning som nyligen presenterats av Sveriges Lantbruksuniversitet. Ett sätt att råda bot på denna flykt eller rädsla för skogen, är projektet KlassDraget.
– Vår erfarenhet är att både elever och lärare uppskattar att med hjälp av kunniga instruktörer komma ut i naturen, säger Bengt Olsson.

Den lokala fiskeklubben eller jaktvårdskretsen tillhandahåller instruktörer som tar med en skolklass på en friluftsdag och står för utrustning och material. Förhoppningsvis fortsätter läraren och klassen att använda naturen i undervisningen efteråt. Fiskeutrustningen får man behålla.
– Det går till så, att intresserade fiskeklubbar och jaktvårdskretsar runtom i landet tar kontakt med skolor i närområdet, eller så är det skolan som tar kontakt med en förening, säger Karin Ekh, ungdomsansvarig på Svenska Jägareförbundet.

Klassdraget finansieras av medel från Friluftsrådet, Landsbygdsprogrammet och branschorganisationen SPOFA Spöfiske, samt med stöd av Sveaskog.

Länk: www.klassdraget.se