1 juni, 2009

Flera regelförändringar i Volvo Ocean Race 2011

Med 62 000 människor i race village och nästan 60 000 fler som följde racet längs kusten mellan Salthill och Barna vid den norra kusten i Galway Bay, blev lördagens In-Port Race i Galway en stor succé. På söndagsmorgonen var det dock dags för Volvo Ocean Race ledning att titta framåt igen till nästa start, som inträffar 2011.

Detta var den tredje av så kallade rundabordssamtal och diskussioner inför framtiden som seglingsledningen genomförde. Tidigare har beslutet att flytta huvudkontoret för Volvo Ocean Race till Alicante presenterats vid ett av dessa möten, som tidigare har hållits i Rio de Janeiro och i Boston.

På Irland hade flera speciella gäster bjudits in. Bland andra den franska flerskrovsseglaren Franck Cammas, ensamseglaren Rolans Jourdain och Jean-Luc Nelias samt den franska America’s Cup seglaren Luc Gelluseau.
Volvo Ocean Race VD, Knut Frostad, startade presentationen med att förklara varför och hur racet måste förändras för att bli ännu mer framgångsrikt i framtiden.

– På samma sätt som alla andra seglingsprojekt ger goda förberedelser oss bättre möjligheter att genomföra själva tävlingen, sa Frostad.

– Vår första målsättning är att öka antalet deltagare till nästa race. Vi vet att vi behöver ha en stor flotta i framtiden för att tävlingen ska nå sin fulla potential.

– Ett viktigt steg på vägen för att få fler båtar på startlinjen till Alicante 2011 är en reducering av kostnaderna för varje team. Flera förändringar som påverkar detta är redan officiella, bland annat minskningen av antalet besättningsmedlemmar från 11 till 10 och en nästan 40%-ig reducering av seglen, säger Frostad.

För att uppmuntra även tjejer att vara med i seglingen nästa gång kommer de nya reglerna att tillåta kvinnliga besättningar att ha 12 personer ombord, inklusive mediapersonen. Av dessa kan två vara killar.

Reglementet för båtarna Volvo Open 70 Class ändras maxvikten för kölfenan till 7 400 kg. Det kommer även att presenteras en minimivikt för kölfenan, som ska vara solid. Båtarnas vikt ökas till någonstans mellan 14 000 och 14 500 kg, jämfört med dagens 13 860 till 14 000 kg.

Länk: www.volvooceanrace.org