4 maj, 2009

Ny liten AIS-mottagare

Det finns redan gott om bra AIS-mottagare på marknaden. Den mottagare som syns på bilden här intill kommer från Digital Yacht och är en verkligt kompetent AIS-mottagare med dubbla mottagare. Den heter AIS400 och tar emot signaler från alla fartyg utrustade med en AIS Class A eller B transponder (obligatoriskt på fartyg över 300 nettoton) och ger besked om identitet, position, kurs och fart via VHF-bandet.

AIS-mottagare kan kopplas upp till en kompatibel plotter och visar sina uppgifter i ett överlägg, det vill säga ett skikt ovanpå kartbilden. Den ger besked om fartyg inom 20-30 Nm.

AIS400 har kopplingar till både ordinarie kartplottrar via NMEA och en USB-koppling för PC-baserade plottersystem som till exempel Maxsea, Seapro, Maptech och Nobeltec.

Den här AIS:en har dessutom inbyggd GPS-mottagare och kan ge GPS-positionsinformation tillsammans med AIS-data via utgångarna.

AIS400 är en riktig dubbelkanalig mottagare med två individuella, väldigt känsliga enheter för att bättre kunna uppskatta målens fart. Tillverkaren, Digital Yacht, erbjuder även en uppgradering till en riktig Class B transponder, som även sänder data.

Mått 255 x 120 x 35mm. Pris €499.99 med moms.

Länk: www.digitalyacht.co.uk