27 april, 2009

Baltic Queen – Östersjöns nya drottning

Tallinks nya fartyg M/S Baltic Queen har tagits i trafik på linjen Stockholm – Tallinn. Baltic Queen är ett av Östersjöns största kryssningsfartyg som tar 2 800 passagerare. Fartyget har kostat 180 miljoner Euro och är det senaste tillskottet i Östersjöns modernaste flotta. Den 24 april 2009 avgick första ordinarie resan från Tallinn.

– Under åren 2002-2009 har Tallink investerat mer än en miljard euro i att bygga nya fartyg och renovera sin flotta och göra den till den modernaste på Östersjön. M/S Baltic Queen är det sista fartyget i den omfattande satsningen; nästa viktiga steg är att omsätta investeringen i resultat, säger Andres Hunt, vice styrelseordföranden i AS Tallink Grupp.

M/S Baltic Queen är med sina 212 meter ett av Östersjöns största fartyg. Hon är 29 meter bred, har en max. hastighet på 24 knop och tar 2 800 passagerare samt 1130 linjemeter för frakt och personbilar. Fartyget är försett med den allra senaste tekniken för en miljövänlig drift.

– Vi ser en stor efterfrågan på korta och prisvärda resor och är stolta över att kunna erbjuda ett helt nytt fartyg i den här storleksklassen på sträckan Tallinn-Stockholm, säger Kadri Land, vd Tallink Silja AB.

Baltic Queen har 927 hytter. För de mest kräsna finns 17 Deluxe hytter och 13 sviter med balkong att tillgå. Fartyget erbjuder moderna konferensutrymmen med möjlighet att ta emot sällskap på upp till 450 personer. Lokalerna andas kreativitet med sin ljusa skandinaviska stil och sina stilrena detaljer. Bakom en del av fartygets inredning står arkitekten Pille Lausmäe som driver en av Estlands mest kända inredningsbyråer.

– Vår idé är att ge varje del av fartyget, varje rum, ett eget koncept och utseende. Ombord på ett så stort fartyg tycker jag att det är viktigt att skapa en känsla av intimitet, säger Pille Lausmäe.

Baltic Queen har åtta barer och fem restauranger. Gourmet Baltic Queen erbjuder mat av högsta klass och läckra restaurang Aleksandra specialiserar sig på det ryska köket. Dessutom finns Grill House, Buffet Tallink och den lite enklare Cafeterian.

Baltic Queen erbjuder moderna shoppingytor på sammanlagt 1200 kvadratmeter, en skön relaxavdelning med pool och sauna, samt lekrum för de allra minsta.
M/S Baltic Queen seglar under estniskt flagg och kommer att ersätta M/S Romantika som flyttas till linjen Stockholm – Riga där hon i sin tur ersätter M/S Regina Baltica.

AS Tallink Grupp beställde Baltic Queen av STX Europe i december 2007. Den 5 december 2009 var det dags för dop och sjösättning på varvet i Rauma, Finland. Fartyget levererades av STX Europe den 16 april 2009.

Fakta M/S Baltic Queen:
Byggd: 2009
Längd: 212 meter
Bredd: 29 meter
Hastighet: 24 knop
Isklass: 1A Super
Längdmeter: 1130 meter
Bruttovikt: 48 900 ton
Passagerare: 2 800
Hytter: 927
Konferens: 9 rum (12 – 450 pers.)

Länk: www.tallinksilja.se

Kommentarer

Elisabeth Brolin Hudiksvall 09:50:11 2009-05-19

Hej,
Har precis kommit hem efter en tripp till Pärnu i Estland med Baltic Queen. Jättetrevlig resa på ett alldeles lungt hav. Vill ge en eloge till kommandobryggan för dess
"Konst att angöra en brygga" Totalt obemärkt satt vi fast vid kajen….

Kjell Sandström, Lidingö 05:26:21 2009-05-23

En höjdare!
Ett härligt och synnerligen välordnat fartyg i lyxklass som är väl värt att göra en resa med. Vår tripp med ett par vänner var en höjdare och vi trivdes med allt som erbjöds inkl en utomordentlig middag i en förstklassig resturang ombord. Besöket i Tallin var verkligen intressant och den stan’ har charm och värd att studera lite närmare.

aleksander 17:11:46 2014-02-23

jag har åkt detta fartyg ungefär 20 gånger eftersom jag kommer från Estland ska åka det igen imorgon fartyget är bra jätte god frukost och fina hytter med svenska kanaler fast dem borde skaffa ryska också eftersom det är många ryssar som åker