9 april, 2009

De vill bygga konceptbåt med helt nya idéer

Snart kan en konceptbåt med kvinnors synpunkter och idéer i fokus bli verklig. Målet är att även båtbranschen ska lyssna mer på kvinnorna.

Förgubbningen inom svenskt båtliv är väldigt tydlig. De flesta marinföretag har en kraftigt manlig dominans (för att inte säga slagsida) och även bland dem som seglar eller kör motorbåt är männen helt dominerande.

Besättningarna består dock oftast även av kvinnor och barn i olika åldrar. Att få dessa mer aktiva i allt som har med båten att göra är ett av målen för ett nytt projekt som drivs av bland andra Svenskt Marintekniskt Forum (SMTF) och nätverket ”Kvinnor på sjön”. Även Sweboat finns med som partner.

– Vi har fått ett förslag om att jobba med ett projekt för att lyssna mer på kvinnor när det gäller design och konstruktion. Det första steget är att vi går ut och frågar kvinnor med en webbaserad enkät. Vi vill veta vad de tycker är viktigt och vad som kan förändras, säger Kerstin Hindrum från SMTF.

– Volvos konceptbil är en förebild för oss. När Volvo tog fram dem kom det fram väldigt många bra idéer som verkade självklara tidigare men ingen hade tagit tag i.

Förutom Kerstin Hindrum och Eva Sporrner från nätverket ”Kvinnor på sjön” även Jacqueline Widström, kvalitets- och miljöansvarig hos Najadvarvet, i det nätverk som jobbar i projektet. Hon är van vid krävande kunder där både männen och kvinnorna tar beslut.

– På Najadvarvet jobbar vi mycket med utsidan av båtar, men också med olika textilier och nya idéer för inredningarna. Det vore jättekul att få bygga en projektbåt och använda en del av de idéer som vi har, säger hon.

– I båtbranschen är det väldigt många män. Men det är en trend att kvinnor tar större del i besluten. Då blir också en del andra beslut än de mest traditionella allt viktigare. Det handlar ofta om detaljer, men olika saker har olika betydelse för oss och kan vi få till en samverkan så kan vi få nya och intressanta idéer.

Konceptbåtsprojektet är redan igång och webbenkäten kommer att vara öppen till 1 april.

– Idéerna kan vara ganska färdiga eller bara tankar och önskemål. Därefter tänker vi skicka dem vidare till några som vill tolka idéerna. Vår förhoppning är att ha en virtuell båt färdig till Scandinavian Boat Show i Stockholm i höst, säger Kerstin Hindrum.

– Genom att uppmärksamma kvinnors idéer hoppas vi också få fler kvinnor intresserade av båtindustrin.

Länk: www.kvinnorpasjon.nu

Lars-Åke Redéen

Bildtext:
Jacqueline Widström (t. v.) och Kerstin Hindrum är med i det kvinnliga nätverket som hoppas kunna bygga en virtuell konceptbåt.