7 april, 2009

Ferretti räddat undan hotande konkurs

Italienska Ferretti – världens största fritidsbåtskoncern – lyckades undvika en konkurs i sista ögonblicket. Företaget har fått grönt ljus för en rekonstruktionsplan av sina lånegivare samtidigt som grundaren och styrelseordföranden Norberto Ferretti sätter in friskt kapital i bolaget. Norberto Ferretti får en 45-procentig andel tillsammans med Italiens största oberoende investmentbank, Mediobanca SpA, som investerar 15 miljarder kronor i företaget. Inför konkurshotet var skulderna över 10 miljarder kronor och trots flera försök att rädda företaget såg det allt mörkare ut. I koncernen Ferretti SpA ingår nio olika välkända båtmärken: Ferretti Yachts, Pershing, Itama, Bertram, Riva, Apreamare, Mochi Craft, CRN och Custom Line.

Företaget grundades av Norberto Ferretti redan 1968. Idag är det en mycket stor företagsgrupp med totalt 3 000 anställda i 80 länder.

Den senaste utvecklingen innebär att den spanska banken Caja Madrid har blockerat en rekonstruktion av Ferretti för att ge företaget en chans att starta om. Enligt denna plan skulle den italienska banken Mediobanca och ledningen för Ferretti tillsammans komma överens om en överlevnadsplan som även innebar en nedskrivning av företagets skulder.

Den bank som har störst fordringar på Ferretti är Royal Bank of Scotland — samma bank som först fick problem i England i den nu pågående lågkonjunkturen. Caja Madrid har fordringar på totalt 50 miljoner Euro av Ferrettis totala skuldberg på över 1 miljard Euro.

I februari meddelade ledningen för Ferretti tillsammans med en anonym investerare att de var långt framme i förhandlingar för att köpa tillbaka hela företaget. Riskkapitalbolaget Candover skulle då köpa en majoritetsandel i gruppen för 1,7 miljarder Euro (nästan 20 miljarder kronor) med hjälp av bankerna Mediobanca och RBS.

Om det inte går att rädda företaget kan flera välkända båtmärken försvinna eller hamna hos helt nya ägare.
Lars-Åke Redéen

Länk: www.ferrettigroup.com