7 april, 2009

Allt-i-ett avfallshanteringstank

Jabscos senaste lösning på avfallshantering ombord har raffinerad elektronisk fjärrkontroll och mätfunktioner, komplett med en kraftig tömningspump, och denna första modell omfattar en rejäl 30 liters avfallstank av polyeten.

Fjärrkontrollens pekskiva, som kan placeras på lämplig plats var som helst ombord, visar nivån i tanken till närmaste ökningssteg på 1/8 av tankvolymen. När den kopplas på lyser indikatorn i en minut innan den släcks. När tanken är 3/4 full, tänds lysdioden automatiskt och blinkar kontinuerligt. Om blinkandet irriterar kan dock denna funktion försättas i viloläge och den aktiveras då bara om nivån i tanken förändras eller vid elavbrott.

För att garantera mycket exakt mätning av tanknivån tar elektroniska sensorer två slags genomsnittliga avläsningar: en vid påfyllning och en vid tömning. Detta kompenserar eventuella båtrörelser under gång eller i hårt väder. Urpumpningsknappen måste tryckas in under tre sekunder innan den startar. Detta minskar risken att den aktiveras av misstag.

Pumpen stoppar automatiskt när den registrerar att tanken är tom. Den stängs också av om den inte avkänner någon vätskerörelse. Detta skyddar motor och impeller mot skador och minskar också risken att ett rör spricker under t.ex. pumpning mot en stängd bottenförskruvning. En lysdiod blinkar på styrpanelen för att varna handhavaren beträffande felet.

De tre utloppen på tanken gör det möjligt att tömma över sidan genom en förskruvning i bordläggningen eller pumpa ur vid kajen, och det finns också ett ventilationsrör. Tanken kan rengöras med hjälp av en inspektionslucka.

Paketet är enligt Jabsco ett lättinstallerat system med allt som behövs, antingen för tillverkare av originalutrustning eller som eftermontering av båtägarna själva. Maximala dimensioner är 31 cm hög x 44 cm lång x 36 cm bred.

Länk: www.jabsconews.com