3 april, 2009

Vind i seglen för segelbåtar i finanskrisen

Segelbåtsägarna har vind i seglen under den pågående finanskrisen. Det är de som har bäst förutsättningar att använda sina båtar till låg kostnad och låg miljöpåverkan. Det framgår av en studie som försäkringsbolaget If har gjort bland svenska båtägare.

Enligt undersökningen har var fjärde båtägare i Sverige fått sitt båtliv påverkat av finanskrisen. Många kommer inte att kunna åka ut med båten lika ofta som tidigare, och planerade båtköp måste skjutas upp. Och krisen ger vind i seglen för segelbåtar. Det visar den färska undersökningen från försäkringsbolaget If.

Nära var sjätte svensk äger en motor- eller segelbåt. Enligt Västsvenska Turistrådet färdas mer än hälften av Sveriges befolkning med fritidsbåt minst en gång per säsong. Men det ser ut som att det inte kommer att bli riktigt lika trångt i landets farvatten det här året. Undersökningen från If visar att den rådande lågkonjunkturen gör att var fjärde båtägare måste dra ned på båtlivet i sommar.

– Det är tydligt att intresset för segelbåtar ökar i kristider, eftersom de oftast är billigare att köra/använda. Stora motorbåtar med bensinmotorer – särskilt dubbla har däremot blivit mer svårsålda. I en lågkonjunktur har man helt enkelt inte lust att bränna 5 000 kronor i bränsle på en helg, Sedan gör säkert det ökande miljöintresset sitt till säger Matts René, båtspecialist på If.

24 procent av båtägarna i undersökningen uppgav att man påverkats av finanskrisen. Majoriteten av dem som uppgett att de påverkas av krisen säger att de inte kommer att kunna åka ut med båten lika ofta som tidigare. Det är heller inte ovanligt att ett planerat båtköp måste skjutas på framtiden.

Så här svarade de båtägare som påverkats av krisen:
Kommer inte att kunna åka ut med båten lika ofta som tidigare (46 procent)
Hade planerat ett båtköp men kan inte genomföra det (19 procent)
Tvingas sälja båten (7 procent)
Har både motor- och segelbåt, och kommer att använda segelbåten mer (7 procent)
Kommer att hyra båt istället för att äga egen (4 procent)
Påverkas på annat sätt (23 procent)

Frågan om huruvida finanskrisen påverkat båtlivet ingår i en större undersökning som gjordes av You Gov på uppdrag av If i mars 2009. Totalt ingick 3 508 personer i undersökningen. 514 av dessa var båtägare och besvarade frågan om huruvida man påverkats av krisen.

Länk: www.if.se

Länk: www.sweboat.org

Foto: Peter Szamer/Hallberg-Rassy och Rydsbåtar.